Beleggen en risico’s gaan hand in hand. Tenminste, dat is de leidende gedachte over beleggen. Bij Ostrica nemen wij daar geen genoegen mee. Steeds opnieuw stellen wij onszelf de vraag: hoe kunnen we neerwaartse risico’s van beleggingen beperken, zonder verlies van het lange termijn rendement?

Dankzij onze financiële technologie, het fundament onder onze aanpak, kunnen wij dat steeds beter. In jargon heet onze manier van beleggen kwantitatief- of factorbeleggen. Hoe je het ook noemt, het is voor onze klanten héél prettig, want het werkt! Wij zijn continu bezig met het verzamelen en analyseren van data. We rekenen terug en vooruit. En baseren onze beleggingsbeslissingen op informatie die voortvloeit uit de analyses. Een strategie die verlies beperkt, maar waar mogelijk ook profiteert van pieken. Zo kunnen we onze beleggingsfondsen beschermen tegen slechte beursdagen. Met een – bewezen – stabieler en beter rendement als klinkend resultaat. Dit onderscheidt Ostrica van andere vermogensbeheerders.

“Een gelijkmatige groei van uw vermogen en het beheersen van beleggingsrisico’s op de langere termijn vinden wij belangrijker dan korte termijn gewin”

Ostrica zet in de aandelenfondsen beschermingsstrategieën in om te voorkomen, dat aandelenbeleggingen onbeperkt mee dalen met de markt. Deze bescherming wordt opgevoerd wanneer ons systeem aangeeft dat dit nodig is. Eind 2015, toen het sentiment op aandelen al verslechterde, hebben wij aandelenbeleggingen in de portefeuille al voor 50% beschermd. In januari hebben wij dit percentage opgevoerd tot 90%. De beschermingsstrategie beperkt het maximale verlies en functioneert uitstekend in tijden dat het echt nodig is. Onze strategie is erop gericht dat er bescherming is, zolang dit nodig is. De bescherming wordt afgebouwd of opgeheven zodra markten weer rustig zijn. Deze strategie zal over een langere periode bijdragen aan een goed beleggingsresultaat. Wat u niet verliest, hoeft u immers ook niet in te halen.

Het effect van onze actieve beschermingsstrategie is goed te zien in onderstaande grafieken. U ziet de ontwikkeling van het Ostrica Equity Developed Markets Fund (aandelen ontwikkelde markten) en van het Ostrica Equity Emerging Markets Fund (aandelen opkomende markten), in vergelijking met hun benchmarks. Deze categorieën stonden het afgelopen kwartaal het meest onder druk. Onze beschermingsstrategie heeft het risico aanzienlijk beperkt. De maximale daling van het Ostrica Equity Developed Markets Fund bedroeg het afgelopen kwartaal -5,6%, terwijl de benchmark -15,2% liet zien. Het Ostrica Equity Emerging Markets Fund laat een vergelijkbaar beeld zien. In relatief rustige markten liggen de rendementslijnen nagenoeg gelijk aan de benchmark, maar in tijden van heftige koersdalingen, zoals dat in het afgelopen kwartaal het geval was, blijven de rendementen van Ostrica aanmerkelijk beter liggen dan die van de benchmarks.

graph6 graph6

Ostrica Aandelen versus de Benchmark.
Bron: Ostrica, Bloomberg.

Ons beleggingsbeleid zorgt dus voor minder risico in de beleggingen en daardoor voor meer rust voor onze beleggers. In het afgelopen kwartaal resulteerde dit in positieve rendementen voor de meeste beleggingsprofielen. Naar onze verwachting zullen financiële markten de komende tijd beweeglijk blijven en zullen pieken en dalen elkaar afwisselen. Wij zijn er echter van overtuigd dat onze actieve aanpak en gestructureerde beschermingsstrategie de komende jaren een meerwaarde voor Ostrica portefeuilles oplevert ten opzichte van meer passieve strategieën.

Wilt u meer informatie over onze beschermingsstrategie, neemt u dan gerust contact met ons op per mail, telefonisch of via onze chat.

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s