Het afgelopen kwartaal leek het business as usual op financiële markten. Er werden goede rendementen gemaakt op zowel aandelen- als obligatiemarkten. Maar zoals u weet kan schijn soms bedriegen. Ook nu kwamen er banken in de problemen. Ditmaal betrof het naast Italiaanse banken ook Portugese banken en dichter bij huis de Deutsche Bank. De aanhoudende lage rente treft niet alleen het rendement op uw spaargeld, maar ook voor banken is het slecht, omdat het de marges zwaar onder druk zet. Met de aanhoudende lage rentes zijn de vooruitzichten voor banken momenteel niet rooskleurig. Van de Brexit hadden de beurzen afgelopen kwartaal overigens weinig last. Vooralsnog laat de Brexit alleen haar sporen na in de UK zelf. En ook de aanstaande verkiezingen in de VS en het aanstaande referendum in Italië hebben nog niet een stempel kunnen drukken op financiële markten.

Ontwikkelingen financiële markten

De economische cyclus in de Verenigde Staten komt langzaam ten einde en ook de Europese economie verliest momentum. Dat financiële markten goed blijven presteren, komt vooral door het beleid van centrale banken. Dat beleid kent grenzen en heeft ook nadelen. Wanneer de grenzen worden bereikt is niet in te schatten, maar wij denken dat het verstandig is om tijdig te anticiperen. Het is niet uitgesloten dat het vertrouwen in centrale banken en hun beleid een keer ophoudt.

Wat deden financiële markten afgelopen kwartaal?

Over het afgelopen kwartaal waren de rendementen van de belangrijkste indices:

Aandelen
Nederlandse aandelen (AEX index) 4,8%
Europese aandelen (Euro Stoxx 50 index) 5,1%
Amerikaanse aandelen (S&P 500 index) 2,4%
Ontwikkelde markten 3,6%
Opkomende markten 7,5%

 

 

Obligaties
Europese staatsobligaties 0,7%
Amerikaanse staatsobligaties -0,6%
 
Andere vermogenscategorieën
Olie -2,6%
Goud 1,2%
Vastgoed -0,2%
Grondstoffen -4,6%

 

Behaalden beleggers in olie in het tweede kwartaal nog een rendement van 28,9%, het derde kwartaal sloeg dit om in een verlies van -2,6%. Europese aandelen herstelden goed in het afgelopen kwartaal. Over het hele jaar staan beleggers in Europese aandelen met -5,7% nog steeds in de min.

Dit jaar zien we veelvuldig kortstondige sterke dips op financiële markten, gevolgd door snel herstel. Dat snelle herstel wordt veelal ingegeven door ingrepen van centrale banken wereldwijd. Als financiële markten hun werk niet kunnen doen, omdat centrale banken de richting continu veranderen, is het moeilijk voor beleggers om de juiste koers te bepalen. Ondanks deze moeilijke omstandigheden behalen wij positieve rendementen in vrijwel alle beleggingen. Dat sterkt ons in ons vertrouwen dat wij ook in moeilijk voorspelbare markten, de mogelijkheden hebben om rendement voor u te maken. En wat in deze markten misschien nog wel belangrijker is, uw vermogen te beschermen in moeilijke tijden.

Wilt u meer informatie over onze strategieën, neemt u dan gerust contact met ons op per mail, telefonisch of via onze chat.

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s