cuju-quwiaqjune

Het kan u bijna niet zijn ontgaan, dinsdag 8 november vinden de verkiezingen in Amerika plaats en wordt de 45ste president van Amerika gekozen. De verkiezingen zijn normaal gesproken altijd al een groot spektakel, maar deze verkiezingen spannen de kroon. Vooral de vraag wat er allemaal gaat gebeuren als Trump straks verkozen wordt houdt de gemoederen flink bezig. Werden financiële markten afgelopen kwartaal nog weinig beïnvloed door het sentiment van de verkiezingen, de afgelopen weken zijn aandelenmarkten zeer beweeglijk. Een goed moment om u zo naar het jaareinde toe bij te praten over onze visie en strategie.

Wat is er aan de hand?

De laatste dagen voor de verkiezingen zijn de Amerikaanse verkiezingen enorm spannend geworden, onder andere door de heropening van het FBI-onderzoek naar de emails van Hillary Clinton (email-gate, inmiddels weer gesloten). Trump, die lange tijd achter stond als gevolg van zijn grove beledigingen aan vrouwen in het algemeen en Amerikaanse minderheden uit met name Latijns-Amerika heeft de laatste anderhalve week een eindspurt gemaakt, die de verkiezingen optisch een nek-aan-nek race hebben gemaakt. De wederopstanding van Donald Trump in de peilingen en de onrust die dit teweeg brengt, zorgde recent voor dalende aandelenmarkten. Markten zijn nu eenmaal zenuwachtiger over een mogelijk  presidentschap van Trump dan van Clinton, omdat de  beleidsplannen van Trump  op zijn zachtst gezegd nogal radicaal zijn en daarom een grotere onzekerheid voor de toekomst met zich meebrengen (vooral voor enkele opkomende markten). Dit wil overigens niet meteen zeggen dat  Trump als president slecht is voor financiële  markten,  maar zijn beoogde veranderingen brengen wel meer risico’s met zich mee. En dat risico prijst de markt in. Inmiddels is het FBI onderzoek naar de emails van Clinton alweer gesloten en is dit incident in de kiem gesmoord. De laatste peilingen laten een kleine voorsprong voor Hillary Clinton zien, maar het wordt hoe dan ook spannend.

Ostrica heeft middels haar beschermingsstrategieën een ‘scenario-plan’ opgesteld voor de Amerikaanse verkiezingen, omdat wij verwachten dat er bij winst van Donald Trump grote bewegingen zullen plaatsvinden op de financiële markten. Hierbij zullen risicovolle beleggingen op de korte termijn worden geraakt en risicomijdende beleggingen omhoog gaan. Een verfijning van onze beschermingsstrategieën zal ervoor zorgen dat wij de verhoogde beweeglijkheid op de financiële markten het hoofd kunnen bieden. Hierbij zullen stap voor stap de mogelijke negatieve effecten van een president Trump worden beperkt.

Welke maatregelen treffen wij om de portefeuilles te beschermen c.q. te profiteren van stijgingen?

Aandelen

Op bepaalde niveau’s in de markt zetten wij instrumenten in, om de portefeuilles te beschermen tegen de mogelijke negatieve ‘fall-out’ van een Trump presidentschap en tegelijkertijd de mogelijke upside van de reacties hierop door centrale banken te benutten.

Obligaties

Ostrica heeft vooral sinds de Brexit uitslag het risico in obligatiefondsen fors verlaagd. Zo zijn de looptijden verkort en is de US Dollar afgedekt.  Terwijl Index trackers in obligaties de afgelopen maand behoorlijke dalingen lieten zien, blijven de koersen van onze fondsen netjes liggen. Recente rentestijgingen raken de Index trackers namelijk veel harder, doordat zij doorgaans langere looptijden hebben. De laatste tijd is er veel gedebatteerd over de noodzaak om fiscale maatregelen te treffen in ontwikkelende markten om de economie een stimulans te geven. Een logisch gevolg hiervan zou een stijgende inflatie zijn.  Een stijgende inflatie wakkert de rente aan en zorgt daarmee dus voor lagere obligatiekoersen. Een conservatief en defensief beleid is hier het beste antwoord op.

Al met al verwachten we oplopende aandelenmarkten naar het einde van het jaar, waarbij het effect van een Clinton winst naar verwachting meer  uitgesproken zal zijn dan een Trump overwinning.  Mocht de markt er toch anders over denken dan is ons model snel genoeg om direct te schakelen om de benodigde bescherming te bieden zoals u dat inmiddels van ons gewend bent.

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s