Wen er maar aan: Donald Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten. Dat heeft niet alleen vriend en vijand verrast.  Óók de financiële markten hadden met deze mogelijkheid geen rekening gehouden, getuige de dalingen van aandelen, obligaties en vele valuta op de ochtend van zijn verkiezingswinst.

Deze reactie van de markten is goed te verklaren; Trump heeft tot op heden namelijk weinig duidelijkheid gegeven over zijn economische en financiële plannen. Laat staan dat hij concreet beleid heeft geformuleerd. Anders gezegd: niemand weet nog écht wat hij gaat doen en al helemaal niet hoe hij dat gaat betalen.

Door het gebrek aan guidance uit het kamp van Trump, groeit de onzekerheid onder experts, politici en marktkenners. En dus zoeken financiële markten zélf zekerheid. Rendementen worden op het droge getrokken. Er wordt winst genomen en de winst (of het verlies) wordt langs de zijlijn geparkeerd of in beleggingen gestopt die ‘Trumpproof’ zijn.

Toch kan er wel íets met zekerheid gezegd worden over de invloed van ´black box´ Trump op uw beleggingen. Namelijk dat de mate van onzekerheid gelijk op gaat met de risico-perceptie. ‘Geen kennis over zijn beleid’ betekent namelijk dat ‘in theorie alles mogelijk is’ en dat betekent wéér: risico´s maximaal inschatten. U zult uw beleggingen en spaargeld dus voorlopig Trumpproof moeten maken. En dat kan. Dat heeft de praktijk in eerdere situaties van marktpaniek bewezen.

De ochtend na de verkiezingsoverwinning van Trump, daalden bijna alle beleggingen over een breed front. Maar niet allemaal. Sterker nog: de Trumpproof beleggingen stegen juist tegen de trend in. Onze beleggingsexperts hadden voorafgaand aan de verkiezingen namelijk de bescherming op aandelen verhoogd, mocht de onzekerheid in de markt sluipen. Bovenop deze gangbare bescherming werd deze strategie voor de verkiezingsochtend eenmalig aangescherpt. Met succes.

Waar de paniek op de financiële markten leidde tot forse dalingen en extreme bewegingen, lieten de gekozen beleggingen van Ostrica een significante plus zien. Een beter bewijs van de gekozen beschermingsstrategie kunnen we u en alle andere beleggers niet leveren. Beschermen loont nu meer dan ooit

Intussen heeft Trump íets van de onzekerheid in de markten weggenomen. Zo heeft hij herhaaldelijk gezegd dat hij tegen unfaire handel is. Daarmee verwijst hij naar landen die hun productiekosten oneerlijke wijze laag houden. Ongeacht welke maatregel hij zal kiezen, het onvermijdelijke gevolg zal zijn dat de prijzen gaan stijgen. Óf door hogere import en export tarieven óf door productie terug te halen uit de lage lonen landen naar Amerikaanse lonen.  En hogere productieprijzen zullen leiden tot hogere prijzen en dus tot hogere inflatie.

Ook heeft Trump aangegeven te willen investeren in infrastructuur. Daarvoor is veel geld nodig, dat maar op twee manieren kan worden verkregen. Ten eerste door de belastingen te verhogen. Maar alles wijst er op dat Trump die impopulaire maatregel zo lang mogelijk wil uitstellen. De tweede manier ligt daarom meer voor de hand; hij zal leningen moeten uitschrijven door middel van obligaties. Deze Amerikaanse staatsvraag naar geld zal een aanzuigende werking hebben, waardoor de rente op dollarobligaties vrijwel zeker zal gaan stijgen.

Het hoeft geen betoog dat deze vraag naar obligaties ook uitstraling zal hebben naar andere beleggingscategorieën. Onze beleggingsexperts hebben hun strategie daar al op aangepast.

Is het onverwachte presidentschap van Trump goed of slecht? De tijd zal deze onzekerheid wegnemen. Van de toegezegde inspanningen om Amerika economisch weer op de kaart te zetten, zullen (Amerikaanse) beleggers profiteren. En omdat wij wereldwijd beleggen, beleggen wij dus ook in Amerika. Kortom: net zoals de experts van Ostrica op de verkiezingsochtend tegen de markt in, rendement wisten te maken, zullen zij dat ook voor het Trumptijdperk doen.

 

Geplaatst door Ostrica

One Comment

  1. […] Afgelopen week ontvouwde zich in politiek Amerika een real life soap, die eindigde met een cliffhanger. Op de agenda stond de stemming over een nieuw zorgverzekeringsstelsel in de VS. De uitkomst daarvan was al even onverwacht als de uitkomst van het Britse EU-referendum of de Amerikaanse presidentsverkiezingen. […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s