De politiek blijft onzekerheid creëren over onze gespaarde pensioenen. Zo gaan steeds meer stemmen op om de pensioengerechtigde leeftijd verder te verhogen, tot boven de huidige 67. Daarnaast moeten pensioenverzekeraars aan steeds strengere eisen van de Nederlandsche Bank voldoen, als het gaat om het aanhouden van beschikbaar vermogen voor de aanspraken van toekomstige gepensioneerden. De pensioenbeheerders worden namelijk gedwongen met een lage spaarrente te rekenen. Hierdoor ontstaan gaten in de verwachte opbrengsten; met alle gevolgen van dien.

Maar ook de gespaarde pensioenen van de 150 000 Nederlandse directeur-grootaandeelhouders staan onder druk. Staatssecretaris Wiebes van Fiscale zaken heeft namelijk plannen om het pensioen-binnen-de-eigen BV, aan banden te leggen. Deze regeling werd in 1981 ingevoerd om directeuren met meer dan 10% van de aandelen, te stimuleren om het gespaarde pensioengeld te laten renderen in de eigen onderneming.

Aan deze regeling komt nu dus een einde. Om de pijn van de beëindiging van het pensioen in eigen beheer te verzachten, biedt Wiebes de DGA’s een tijdelijke overgangsregeling aan.

De komende drie jaar kunnen DGA’s hun pensioenaanspraak fiscaal vriendelijk uit de BV halen, mits het gespaarde bedrag in een pensioenspaar- of pensioenbeleggingsprodukt wordt gestort. De verwachting is dat veel DGA’s van deze regeling gebruik zullen maken.

Toch is daarmee het pensioenprobleem voor de DGA nog niet opgelost. De lage spaarrente maakt het namelijk onaantrekkelijk om de pensioenpot in een spaarproduct te stoppen. Een beleggingsprodukt voor het pensioen  lijkt dan ook het enige alternatief.

Maar ook aan deze optie kleven nadelen. De risico’s van beleggen (met het appeltje voor de dorst) wegen nauwelijks op tegen de opbrengsten. Uit cijfers blijkt namelijk dat slechts weinig vermogensbeheerders in staat zijn, om rendement (uit het belegde pensioengeld) te koppelen aan een laag beleggingsrisico. Tot deze wereldwijde kleine groep vermogensbeheerders die dat wél lukt, behoort Ostrica.

Door gebruik te maken van de nieuwste technologie en zelf ontwikkelde software voor de analyse van grote hoeveelheden data, kan Ostrica bogen op een succesvol trackrecord. Zo werden in de onzekere beursdagen na de uitkomst van het Britse referendum significante rendementen gehaald. En de geselecteerde beleggingen en bijbehorende beschermingsconstructies bleken na de onverwachte verkiezing van Donald Trump, opnieuw succesvol. Het ligt in de lijn der verwachting dat de beleggingsbescherming van Ostrica in de toekomst een mooi rendement zullen laten zien.

Juist voor de vele DGA’s die niet lang meer willen wachten op hun pensioenuitkering, zijn de beleggingen van Ostrica aantrekkelijk. Door een combinatie van beleggen en beschermen wordt namelijk een laag risico gekoppeld aan een hoger rendement dan sparen.

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s