Sinds het uitbreken van de financiële- en economische crisis, kijken bedrijven en burgers steeds vaker naar de politiek. Politici hebben namelijk het mandaat en middelen om de economie weer aan te zwengelen en de financiële markten rustig te maken. Kortom: de politiek is voor beleggers een factor van toenemend belang geworden. 

Maar door het groeiende belang van deze politieke factor, is het voor beleggers lastiger geworden om een visie te hebben op beleggen. Want het denken langs alléén financiële en economische lijnen is niet meer genoeg. Beleggers moeten naast een visie op beleggen óók een visie hebben op de politiek (of beter nog: op de populariteit van politici) -vaak in vreemde landen.

Ondanks deze noodzaak, zijn maar weinig beleggers daartoe in staat. De uitslagen van het referendum in Groot Brittannië en de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn daarvan het overtuigend bewijs. De turbulentie op de financiële markten, die volgde op de uitslag, zorgde namelijk voor flinke verliezen onder beleggers.

De uitslagen in de VS en het VK moet door beleggers dan ook worden gezien als waarschuwingen voor de politieke gebeurtenissen die nog gaan komen. Als eerste is dat het referendum in Italië. Komende zondag (4 december) moeten de 60 miljoen Italianen zich namelijk uitspreken over hervormingen van het kiesstelsel. Bedoeling is dat er meer macht vanuit de gemeenten en regio’s naar de centrale overheid in Rome gaat. Volgens premier Renzi zit de meeste corruptie en bureaucratie namelijk bij de lagere overheden. Renzi heeft dit referendum aan de Italianen verkocht als een van zijn belangrijkste beleidsmaatregelen. Anders gezegd: hij lijkt zijn politieke lot aan de uitslag te verbinden.

Juist in dat laatste zit het gevaar voor beleggers. Want als Renzi besluit op te stappen, is de kans groot dat er op korte termijn parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Tot grote tevredenheid van de populistisch-intellectueel Beppe Grillo. Zijn 5-sterrenbeweging staat er in de peilingen namelijk goed voor. De anti-euro en EU standpunten van de 5-sterrenbeweging dus ook. De aanloop naar het referendum gaat dan ook gepaard met angst voor het effect van een politieke verrassing op de financiële markten.

Beleggers die na de Brexit en Trumpverkiezing niet opnieuw verrast willen worden met stevige verliezen, ontkomen niet aan het beschermen van hun beleggingen tegen een politieke  verrassingen. Daarbij loont het om te letten op vermogensbeheerders die in de periode na de onverwachte uitslagen in Engeland en de VS, wél rendement voor hun klanten wisten te maken.

Ostrica is een van de weinige vermogensbeheerders  die dat lukt. Door de nieuwste technologie los te laten op bestaande data, kwamen (voorafgaand aan de Amerikaanse en Engelse stembusgang) beschermingsstrategieën naar boven die méér dan bestand bleken te zijn tegen de politieke verrassingen. Maandagochtend ná het Italiaanse referendum verwachten wij opnieuw een positief resultaat te laten zien.  Met dank aan beleggingsbescherming door unieke hightech.

 

Geplaatst door Ostrica

2 Comments

  1. […] door het einde van de eurozone (in de huidige vorm) te beloven. Een proces waar beleggers zich tegen moeten wapenen . Want wat kunnen zittende politici in Duitsland, Nederland en Frankrijk (en andere landen) daar […]

    Like

    Beantwoorden

  2. […] Die risico’s worden nog vérder vergroot door de aandacht van de buitenlandse politici en media. De Nederlandse verkiezingen vallen namelijk in het midden van een reeks van belangrijke politieke gebeurtenissen, in de landen om ons heen. Die reeks begon in 2016 met het Brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In het najaar volgde een slechte uitslag voor de bestuurbaarheid van (het belangrijke) euroland Italië. […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s