De uitslag van het Italiaanse referendum heeft vooralsnog weinig effect op de financiële markten. Zondagnacht liet premier Renzi weten zijn ontslag in te willen dienen, nadat een ruime meerderheid van het Italiaanse volk zich tegen zijn hervormingen van het kiesstelsel had gekeerd.  

Dit zorgde er voor dat vrijwel alle beleggingen maandagochtend direct in het rood doken. Maar de verliezen herstelden zich nog vóór het middaguur. Beleggers lijken zich ‘the day after de night before’ blijkbaar minder zorgen te maken over de politieke gevolgen van het ‘no’, dan vooraf werd verwacht.

Ondanks de snel teruggekeerde rust, mogen beleggers één ding niet uit het oog verliezen; de politieke onzekerheid in een van de belangrijkste eurolanden, is zonder meer verder vergroot. Veel banken in het land hebben namelijk miljarden aan slechte bedrijfsleningen uitstaan. Op hun beurt hebben veel buitenlandse banken weer leningen uit staan in de Italiaanse financiële sector. De problemen lijken dusdanig groot, dat er geen enkel hulpscenario denkbaar is, dat het kan stellen zonder steun van de Italiaanse en Europese politiek.

Uit de rustige reactie op de beurzen mag dan ook niet geconcludeerd worden dat de Europese belegger veilige grond onder de voeten heeft (als het gaat om Italië).

Integendeel;  hoe de Italiaanse financiële sector de problemen gaat tackelen is sinds vanochtend nooit zo onzeker en onduidelijk geweest. De rust op de beleggingsmarkten kan dan ook niet worden geïnterpreteerd als een teken van immuniteit. Beter is het te spreken van een indicatie van irrationaliteit. Totdat er méér duidelijk wordt wie of wat de rekening van de miljarden redding gaat betalen, kan de onzekerheid op elk moment in de markt kruipen. Wanneer dat gebeurt, is uiteraard niet te voorspellen.

Na het Britse referendum en de verkiezing van de onvoorspelbare presidentskandidaat Trump, toont de uitslag in Italië nog maar weer eens aan, dat beleggers er verstandig aan doen om hun beleggingsportefeuille te beschermen tegen deze irrationaliteit.

Ostrica is een van de weinige vermogensbeheerders die een beschermingsstrategie weet te combineren met een bovengemiddeld rendement. Met behulp van software en hightech  toepassingen spoort Ostrica wereldwijd beleggingen op, die traditionele vermogensbeheerders in Nederland (nog) niet kunnen zien. Net zoals niemand kon voorzien dat de markten na het Italiaanse referendum doorgaan, alsof er niets aan de hand is.

 

 

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s