Passief beleggen door het volgen van indextrackers wint aan populariteit. Toch bewijst Ostrica dat actief beheer loont. Een turbulent beleggingsjaar is door Ostrica voor al haar beleggers succesvol afgesloten. Alle beleggingsprofielen hebben een positief rendement over 2016 laten zien en de rendementsdoelen zijn ruimschoots gehaald. 

Aan het begin van het jaar zag het er nog heel anders uit. De start in de aandelenmarkt was de slechtste sinds 1933 met een daling van de aandelenindex van -16,25%. De inzet van onze beschermingsstrategie remde de daling tot -5,95% in het meest offensieve profiel. Naast een turbulent aandelenjaar was ook het obligatiefront erg onrustig. De daling in de meest veilige belegging in de wereld (de indextracker van Amerikaanse Staatsleningen) bedroeg -5,77%, tegen -1% in het Beschermd Inkomenprofiel, waarmee deze veilig bevonden obligatiebelegging bijna  de daling van de Ostrica beschermde aandelen evenaarde. Zonder hetzelfde opwaartse potentieel wel te verstaan.

Niemand wordt blij van sterke neerwaartse koersbewegingen. Zelfs niet als deze worden gevolgd door snel herstel. Een belegger die op het verkeerde moment een verkeerde beslissing maakt kan dan zomaar veel geld verliezen. In deze turbulente tijden is er behoefte aan een rustig vermogensverloop van de beleggingen. Dat is wat Ostrica haar beleggers biedt.

Vergelijk het met een vliegtuig; bij turbulentie krijg je een waarschuwing om je veiligheidsgordel om te doen. Bij ons werkt dat ook zo met de beleggingen, bij veel turbulentie (in vakjargon volatiliteit) worden de beleggingen voorzien van een veiligheidsgordel. Als de turbulentie weg is of acceptabel kan de gordel eraf.

Hoe succesvol dit beleid gericht op risicobeheersing is, blijkt uit de gerealiseerde rendements- en risicocijfers over 2016. In de onderstaande tabel hebben wij het neerwaartse risico van de Ostrica profielen naast die van vergelijkbare indextrackers gezet.  De Ostrica profielen hebben slechts 40% van het risico van vergelijkbare trackers en een voor risico gecorrigeerd rendement dat gemiddeld 1,5 keer zo hoog is.

resultaten-vs-benchmark

De beleggingsresultaten over 2016 van de Ostricaprofielen ten opzichte van de voor risico gecorrigeerde relevante benchmarks. Bron Ostrica, Bloomberg

afbeeldinmax-drawdown

De maximale neerwaartse koersbeweging van de verschillende Ostrica profielen ten opzichte van de relevante benchmarks. Bron Ostrica, Bloomberg

Op Fintech gebaseerde beleggingstechnieken, die de oprichters in de jaren ’80 op de Universiteit ontwikkelden, en die de afgelopen 20 jaar steeds verder zijn ontwikkeld en getest, bieden inzichten en mogelijkheden die andere vermogensbeheerders (nog) niet hebben. Dit zorgt op (lange) termijn voor uitstekende rendementen terwijl de bescherming tegen het neerwaartse risico op korte termijn, zoals bij politieke turbulentie rondom Brexit of Trump, juist rust geeft.

klik hier voor de whitepaper bescherming

Geplaatst door Ostrica

One Comment

  1. […] Lees ook onze blog over de resultaten 2016 en Het antwoord op onzekerheid in 2017 is bescherming; met behoud van rendement  […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s