In de media verschijnen steeds meer lijstjes met aandelen en obligaties, die in waarde kunnen dalen door het beleid van de Amerikaanse president Trump. Daarnaast waarschuwen steeds meer economen voor een teruggang van economieën door een dreigende handelsoorlog. Anderen vrezen dat dit mogelijk een domino-effect van wereldwijd protectionisme uit gaat lokken. Uiteraard zijn er ook analisten die beleggingen noemen die juist profiteren van Trump’s beleid.

Al deze analyses hebben één ding gemeen: de onzekerheid over de impact van Trump’s maatregelen. Wat analisten, adviseurs, experts en zelfbenoemde voorspellers ook beweren; een echte harde impactberekening is eenvoudigweg (nog) niet te maken. Ook is nog helemaal niet duidelijk wie of wat het meeste last gaat krijgen van Trump. Anders gezegd: wie of welk economisch blok de rekening gaat betalen, is onduidelijk. Dat heeft twee oorzaken. Ten eerste speelt het politieke en bestuurlijke systeem in de VS een belangrijke rol. Daarnaast werkt de internationale rechtsorde in op het Amerikaanse beleid.

Volgens de Amerikaanse wet moet een president voor elke dollar toestemming vragen aan het congres. De geschiedenis toont aan dat dit leidt tot onderhandelingen en uitruil van plannen die weinig met elkaar te maken hebben.

Trump moet politieke deals gaan sluiten om zijn economische beleid te kunnen realiseren.Voor insiders en Washington-watchers is de uitkomst van dergelijke onderhandelingen moeilijk te voorspellen.Voor buitenstaanders (waaronder de financiële markten) is het niet minder dan een Black Box.

Daar komt bij dat sommige van zijn maatregelen in strijd kunnen zijn met in-het-verleden gemaakte afspraken (zoals verdragen, conventies en richtlijnen) en de internationale rechtsorde. De Verenigde Staten van Amerika zullen over de gevolgen van hun gebroken afspraken moeten onderhandelen met andere landen en internationale organisaties. Óók op dat internationale niveau ontstaat dan een spel van politiek en compensatie. Complicerende factor is, dat de uitonderhandelde voorstellen weer gevolgen kunnen hebben voor het economisch en financieel beleid van Washington. Ondanks alle voorspellingen, zal voorlopig onduidelijk zijn welk plan president Trump wél en welk plan hij níet uit kan voeren.

Uiteraard moeten óók beleggers rekening houden met deze aanhoudende onzekerheid op de Amerikaanse en financiële markten. Dit kan door de portefeuille te beschermen tegen waardedalingen (die veroorzaakt worden door onzekerheid over Trump’s politieke onderhandelingen). De high tech analyses van Ostrica bieden beleggers deze mogelijkheid. De waardedalingen van uw vermogen zullen daardoor beperkt blijven, waardoor u sneller op een bovengemiddeld rendement zit. Daarnaast profiteert u (uiteraard) optimaal van mogelijke waardestijgingen.

Geplaatst door Ostrica

4 Comments

 1. […] De Amerikaanse president Trump trekt al weken de aandacht. Bijna alles wat hij doet en zegt zorgt voor opschudding en analyses in de Amerikaanse- en internationale media. Zijn ministersploeg en adviseurs doen daarin niet voor hem onder. Met alle gevolgen van dien voor beleggers […]

  Like

  Beantwoorden

 2. […] gebeurtenissen, in de landen om ons heen. Die reeks begon in 2016 met het Brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In het najaar volgde een slechte uitslag voor de bestuurbaarheid van (het belangrijke) euroland […]

  Like

  Beantwoorden

 3. […] Met deze verrassing zijn ook de verwachtingen rondom de financiële en economische beleidsterreinen van Trump’s regering een stuk onzekerder geworden, dan de financiële markten tot nog toe hebben ingeprijsd. Met de recordstand van veel Amerikaanse aandelenindices en de aantrekkende renteverwachting, is dat voor sommige beleggers een toenemende zorg aan het worden. Of zoals één anonieme twitteraar het verwoordde: “Is Trump’s presidency en policy becoming one of these Black Swans?” […]

  Like

  Beantwoorden

 4. […] aandelen ‘aan de dure kant’ zijn. Dat was ál de algemene opinie vóórdat Donald  Trump tot president werd verkozen.  Maar zijn komst heeft er voor gezorgd dat veel beleggingen […]

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s