Actief vermogensbeheer, zoals Ostrica dat doet, loont. Beleggers, experts en academici discussiëren graag over de effectiviteit van actief vermogensbeheer. Moeten beleggers voor rendement een index volgen, in de vorm van een tracker? Of is het toch beter om steeds weer naar de beleggingsportefeuille te kijken en veranderingen aan te brengen? Cijfers van Ostrica laten over een breed front zien dat actief beheer, zoals Ostrica dat doet, in 2016 een goed rendement heeft opgeleverd.

Aan het begin van het jaar zag het er nog heel anders uit. De start in de aandelenmarkt was de slechtste sinds 1933 met een daling van de aandelenindex van -16,25%. In de zomer kregen beleggers de onverwachte uitslag van het referendum over een Brexit voor hun kiezen. Na de Brexit uitslag op 23 juni zagen we direct dieprode uitslagen op financiële markten.Maar het herstel kwam heel snel, behalve voor het Verenigd Koninkrijk zelf. Kijkt u maar eens naar de onderstaande grafiek.

brexit

VK aandelen in combinatie met de Pond na Brexit. Bron: Ostrica, Bloomberg

Toen de financiële markten op adem gekomen waren, volgde de verkiezing van de Amerikaanse president Trump. Ook hier kleurden de beurs direct dieprood, maar na de overwinningsspeech van Trump trad direct herstel op en kwamen de koersen weer snel terug op hun oude niveau.

trump

Intra-day ontwikkeling aandelenmarkt op verkiezingsdag. Bron: Ostrica, Bloomberg

Tussendoor zorgde de toenemende spanningen binnen en buiten Europa voor onrust onder beleggers. De inzet van onze beschermingsstrategie remde de daling van aandelen tot -5,95%. Naast een turbulent aandelenjaar was het ook op het obligatiefront  onrustig. De daling in de meest veilige belegging in de wereld (de indextracker van Amerikaanse Staatsleningen) bedroeg afgelopen jaar op het diepste punt -5,77%, tegen -1% voor Ostrica obligaties. Zo ziet u dat ook een als algemeen veilig bekend staande obligatie-index niet zonder risico’s is. Het actief managen van risico’s is belangrijker dan ooit.

Beleggingsresultaten 2016*

Vermogenscategorie Obligaties 2016
 Ostrica Europese staatsobligaties 4.2%
 Ostrica Europese bedrijfsobligaties 2.5%
 Ostrica Amerikaanse staatsobligaties 0.6%
 Ostrica Amerikaanse bedrijfsobligaties 2.5%
 Ostrica inflatie obligaties 2.4%

Onze positionering in obligaties heeft zijn waarde bewezen in het afgelopen kwartaal. Wij hebben de eerder opgebouwde positieve rendementen in 2016 voor een groot deel weten te behouden. Wij verwachtten in het vierde kwartaal meer rentestijgingen. Obligaties met een langere looptijd (lees: grotere rentegevoeligheid) zouden hier de meeste koersdruk van ondervinden. In juli hebben wij daarom winst genomen. In de onderstaande grafieken ziet u de ontwikkeling van de rente op Duitse staatsobligaties en die van de Verenigde Staten. Wij hebben de rentes genomen die corresponderen met obligaties met een 10-jarige looptijd. In de tweede grafiek treft u de koersontwikkeling van de beide obligaties.

renteobligaties

Veel indexbeleggingen ondervonden forse koersdalingen als gevolg van de stijgende kapitaalmarktrente in de Eurozone en de Verenigde Staten. Europese staatsobligaties bijvoorbeeld verloren 3.0% van hun waarde in het afgelopen kwartaal.

Vermogenscategorie alternatieve strategieën 2016
 Ostrica hoogrentende bedrijfsobligaties 6.8%
 Ostrica Emerging market obligaties 2.7%

De beleggingen in emerging market obligaties beleefden een matig laatste kwartaal. De benchmark verloor ruim 5.0%. Ook hier geldt dat de obligaties gevoelig zijn voor rentestijgingen van Amerikaanse staatsobligaties. Omdat de obligaties uitgegeven door de opkomende landen hoofdzakelijk zijn genoteerd in dollars. En daarbij eisen beleggers nog een opslag voor het risico boven Amerikaanse staatsobligaties. Deze verschilt per land en kan een grote invloed hebben op de koersontwikkeling van de obligaties. Onze voorzichtige landenselectie en onze keuze om minder renterisico te lopen, zorgen voor een risicoprofiel dat veel lager ligt dan vergelijkbare obligatieportefeuilles emerging markets in de brede markt. Het neerwaartse risico van de benchmark was het afgelopen kwartaal liefst 2,5 x zo hoog als de Ostrica beleggingen in deze categorie.

 Vermogenscategorie aandelen 2016
 Ostrica Aandelen ontwikkelde markten 8.0%
 Ostrica Aandelen opkomende markten 13.9%

De Trump-rally komt hoofdzakelijk voor rekening van Amerikaanse- en Europese aandelen. Het betrof voornamelijk de aandelen uit het kleine- en middensegment. De zogenoemde FANG-aandelen (Facebook, Amazone.com, Netflix, Google) hadden de afgelopen maanden juist een mindere periode Deze FANG-aandelen hebben de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt en zijn groot vertegenwoordigd in belangrijke aandelenindices. Door de populariteit en hoge verwachtingen voor de toekomst, zijn deze aandelen hoog geprijsd. Het beleggen in kwaliteit aandelen met goedkope waarderingen werd het afgelopen kwartaal juist beloond. De jaarrendementen van de Ostrica aandelenportefeuilles zijn behaald met een veel lager risico dan die van de benchmarks,

Bij Ostrica houden wij altijd voor ogen dat niemand blij wordt van sterke waardedalingen in het belegde vermogen; ook niet als deze verliezen worden gevolgd door herstel. In deze turbulente tijden bieden Ostrica´s beleggingsstrategieën dan ook een rustig verloop van uw vermogensgroei.

Door de portefeuilles actief te beheren én continu aan te passen aan de veranderende omstandigheden, hebben de Ostrica portefeuilles de spannende momenten in 2016 goed doorstaan. Dat is het gevolg van ons all-weather proof vermogensbeheer. Dit betekent dat portefeuilles steeds beter bestand zijn tegen neerwaartse koersbewegingen. Op die manier haalt u rendement onder vrijwel alle marktomstandigheden.

Ook voor 2017 staan er vele uitdagende zaken op de agenda. Welke impact gaan de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben op de stabiliteit van de Europese Unie? Op welke wijze gaan de uitslagen de politieke, economische en financiële samenwerking bemoeilijken of onmogelijk maken? En: met welk beleid en welke instrumenten gaat de ECB daarop reageren? Iets verder van huis: Hoe gaat president Trump de handelsrelatie en economie met de EU en China beïnvloeden? Is dat goed of slecht voor beleggers? En gaat het China en Japan lukken om de geloofwaardigheid te behouden bij de aanpak van hun economische en financiële problemen? Wat betekenen de geo-politieke spanningen met Rusland en in het Midden-Oosten voor de olieprijs en wat doet dat de inflatie?

Dit zijn slechts enkele van de risico’s die beleggers in 2017 kunnen verwachten. Ostrica heeft de visie en kennis om ook in 2017 het onverwachte niet af te wachten, maar uw portefeuille vooraf te beschermen. Op die manier worden niet alleen verliezen beperkt, maar staan uw beleggingen ook weer sneller in de plus (dan bijvoorbeeld bij veel indextrackers het geval zou zijn). Dat is wat Ostrica haar beleggende klanten biedt.

Meer weten over hoe wij uw vermogen beschermen? download onze whitepaper

*Fondsrendement na kosten, exclusief beheerfee en bankingfee depotbank

 

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s