De Amerikaanse president Trump trekt al weken de aandacht. Bijna alles wat hij doet en zegt zorgt voor opschudding en analyses in de Amerikaanse- en internationale media. Zijn ministersploeg en adviseurs doen daarin niet voor hem onder. Met alle gevolgen van dien voor beleggers

Onlangs sprak Peter Navarro, economisch handelsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, slechte woorden over Duitsland. Volgens Navarro houdt Duitsland de euro op kunstmatige wijze goedkoop. Onze oosterburen staan in de wereld bekend als producent van goede en hoogwaardige producten. In het verleden kostte ‘Made in Germany’ een stevige euro. Maar volgens Trump zorgt de lage euro (ten opzichte van de Amerikaanse dollar) er voor, dat Duitse producten té goedkoop zijn. Hij zou de belangrijkste economie in de eurozone dan ook willen straffen voor deze oneerlijke concurrentie.

 

Met de dreiging naar Duitsland heeft Trump’s beleid impact op uw beleggingen. Want een tegengeluid vanuit Berlijn kon natuurlijk niet uitblijven. Toch werden de meeste beleggers verrast door het antwoord van de Duitse minister Scheuble van financiën.

Volgens de Duitse havik Sheuble heeft het Trump-kamp gelijk; de euro is inderdaad goedkoop. Maar, voegde Scheuble er aan toe: “dat is niet de schuld van Duitsland”. Scheuble wijst met zijn beschuldigende vinger naar Frankfurt, naar het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. Daar wordt namelijk dusdanig veel geld over de markt uitgestrooid, dat er meer aanbod is dan vraag. Deze overvloed heeft tot gevolg dat de waarde van de euro onder druk staat ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Volgens Scheuble moeten klagers dan ook niet bij hem aankloppen met hun klachten. Ze moeten op de deur bonzen van ECB-president Draghi. Scheuble betoogt al veel langer dat de Italiaan moet stoppen met het overvloedig uitstrooien van euro’s (in de zwakke economieën van met name Spanje, Italië, Portugal en Griekenland). De kans dat Draghi daar naar luistert is overigens klein. Herhaaldelijk heeft hij aangegeven dat hij met zijn beleid het uiteenvallen van de euro wil voorkomen.

Toch kan Duitsland wel íets doen tegen het probleem. Verschillende economen en politici wijzen er op dat Duitsland een deel van het met-export-verdiende geld, zou moeten uitgeven aan opdrachten voor bedrijven uit binnen- en buitenland. Dat vergt echter een andere politieke samenstelling van het huidige kabinet en het huidige parlement in Berlijn. Scheuble is er namelijk niet voor én een deel van het parlement ook niet.

De houding van Draghi zorgt er wél voor dat politici aan zet zijn. Bedoeld of onbedoeld maakt Draghi de kritiek van Trump tot een probleem voor de financiële markten en beleggers. Bij oppositiepartijen in de lidstaten groeit namelijk de kritiek op de aanpak van de Europese Centrale bank en de eurozone als geheel.

Ambitieuze politici proberen kiezers aan zich te binden, door het einde van de eurozone (in de huidige vorm) te beloven. Een proces waar beleggers zich tegen moeten wapenen . Want wat kunnen zittende politici in Duitsland, Nederland en Frankrijk (en andere landen) daar tegenover zetten? En hoe geloofwaardig en realistisch zijn hun oplossingen? Of gaat president Trump stappen tegen Duitsland en de eurozone ondernemen? Misschien gaan Scheuble en Trump samen optrekken, tégen het beleid van Draghi?

Wie de uitkomst van deze politieke processen weet, mag het zeggen. Maar één ding is duidelijk. De onzekerheid-veroorzakende uitspraken van Trump, beginnen nu ook uit te stralen naar de beleggers in Nederland en de rest van Europa. Omdat de uitkomst onzeker is, rest slechts bescherming van de belegging en enige mate van rendement.

Wilt u meer weten over de beschermingsstrategieën van Ostrica bel dan 020 5408 300 of email info@ostrica.nl

 

 

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s