Trump’s onnavolgbare beleid, een opflakkerende Eurocrisis rondom Griekenland en de naderende verkiezingen houden Nederlandse media bezig. Het zijn namelijk onderwerpen die de aandacht trekken van de meeste kijkers, luisteraars en lezers. Saaie maar belangrijke onderwerpen raken daarmee op de achtergrond. Toch missen beleggende nieuwsconsumenten daarmee een belangrijke ontwikkeling: de inflatie.

Inflatie wordt door velen saai gevonden. Echter, voor de financiële markten is de prijsontwikkeling een dreh- und angelpunkt. Het verleden heeft namelijk aangetoond dat een verandering in de inflatie(verwachting) grote geldstromen kan verleggen naar andere beleggingscategorieën. Daarbij spelen Centrale banken een belangrijke rol. Doorgaans wordt een stijgende inflatie namelijk gevolgd door een verhoging van het officiële rentetarief door de centrale bankiers. Op die manier zet een Centrale Bank een maatstaf voor rendement in de markt, ten opzichte van al uw en andere beleggingscategorieën.

Een verandering van de rente maakt bijvoorbeeld bestaande staatsleningen en bedrijfsobligaties opeens minder aantrekkelijk worden ten opzichte van nieuw uit-uit-te-geven waardepapieren. En risicovolle beleggingen in opkomende landen worden opeens minder aantrekkelijk ten opzichte van veiliger beleggingen in minder risicovolle landen. De Centrale Bank die als eerste de rente veranderd, zal daarmee ook de vraag naar de bijbehorende munt beïnvloeden. Vaak zet een verandering van de rente(verwachting) ook aandelen in beweging. Niet alleen omdat geld van aandelen naar obligaties stroomt (of andersom). Maar ook omdat bedrijven in sectoren waar met bovengemiddeld veel kredieten wordt gewerkt –denk aan oliebedrijven met dure olie-installaties. De rente op deze kredieten werkt dan door op de cashpositie en de daaruit voortvloeiende dividenden. Kortom: het belang van inflatie kan voor uw vermogen onmogelijk onderschat worden.

Dit belang heeft er toe geleid dat er vele indicatoren zijn, waarop professionele vermogensbeheerders letten. Intussen zijn dit er dusdanig veel, dat zelfs vermogensbeheerders deze met ‘het blote oog’ niet meer goed kunnen overzien. Alleen een high tech analyse van grootschalige databestanden (waarin vele kleine en grote indicatoren verborgen zitten) kunnen duidelijkheid geven over de inflatie(verwachting) en de toekomstige rente.

Beleggers doen er dan ook verstandig aan om naast Trump, de eurocrisis en verkiezingsnieuws óók te letten op het nieuws over inflatie. Maar beleggers doen er óók verstandig aan zich goed te beseffen dat veel journalisten daar niet alles over berichten.

Wereldwijd zijn er slechts een handvol vermogensbeheerders die tijdig in hebben gezien dat computers, unieke databestanden en specialistische software nodig zijn om de grote hoeveelheid beleggingsinformatie (waaronder de inflatie-indicatoren), juist te kunnen inzetten voor het beheer van uw vermogen. Het Nederlandse Ostrica behoort tot dat unieke handjevol vermogensbeheerders.

Wilt u weten hoe Ostrica uw vermogen de komende jaren veilig kan beleggen tegen een bovengemiddeld rendement, klik dan op contact voor het maken van een afspraak of sturen van uw vraag.

Bellen naar Lex Werkheim op telefoonnummer 020-5408 300 mag natuurlijk ook.

Tevens kunt u bij ons een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw belegde vermogen.

Geplaatst door Ostrica

One Comment

  1. […] ontwikkelingen, welke nieuwe inzichten verschaffen over rendement versus risico. Want high tech maakt het namelijk mogelijk om uw beleggingen niet te bekijken vanuit rendement, maar juist vanuit […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s