U kunt het niet missen; de verkiezingen voor de Tweede Kamer komen er aan. In de media buitelen Kamerleden, kandidaten en andere politici over elkaar heen. Vrijwel elke partij heeft een plan voor vluchtelingen & migranten, voor zorg & onderwijs, voor verkeer & woningmarkt én voor besteedbare inkomens & belastingen.

Met name op het gebied van dat laatste, valt er iets te kiezen. Onder burgers leeft namelijk veel onvrede over de belasting op vermogen. Door het beleid van de Centrale Banken levert de veilige spaarrekening nog maar weinig rendement op. Elke eurocent belasting op de vermogensgroei doet dan ook meer pijn dan ooit. Reden voor de Bond van Belastingbetalers om de vermogensrendementsheffing voor te leggen aan de rechter. Toch hoeft u daar voorlopig nog niet veel van te verwachten. Dergelijke juridische processen nemen vaak jaren in beslag en de uitkomst is onzeker. Veel beleggers kijken daarom liever naar de plannen van de verschillende verkiezingsprogramma’s.

Om de oppositie de wind (gedeeltelijk) uit de zeilen te nemen, heeft staatssecretaris Wiebes van belastingzaken de heffing voor box 3 in drie groepen gedifferentieerd. Bezit u in de derde box mínder dan 100.000 euro, dan  gaat de fiscus ervan uit dat u minder rendement maakt over uw vermogen  (fictief rendement 2,87%) dan wanneer u tussen de 100.000 en 1.000.000 euro heeft (fictief rendement tweede schijf 4,60%). Iedereen met méér dan 1.000.000 euro aan vermogen (in box 3) maakt volgens de fiscus het meeste rendement (fictief rendement derde schijf 5,39%) en betaalt daarmee in verhouding het meest. Voor alle vermogens geldt een vrijstelling tot 25.000 euro.

De kans dat deze systematiek in het nieuwe kabinet blijft bestaan, is onmogelijk te voorspellen. Feit is dat veel partijen in de huidige Tweede Kamer, plannen hebben om de vermogensbelasting verder te hervormen. Een deel van de politici willen dat rijken méér belasting op hun vermogen gaan betalen en de minder-vermogenden juist minder.

Daar tegenover staan plannen, die een algehele verlichting van de belastingdruk op vermogens bepleiten.

Tot slot zijn er partijen die een op-maat-gesneden belastingheffing wensen. Anders gezegd: heeft u veel rendement dan betaalt u meer dan beleggers die weinig rendement halen. Wiebes heeft dit laatste voorstel altijd van de hand gewezen. Volgens de staatssecretaris is de uitvoering van dat plan voor de fiscus té complex en té arbeidsintensief. Daarbij zou dit er toe kunnen leiden dat verliezen gecompenseerd moeten worden.

De bovenstaande waaier aan plannen, de onzekerheid over de verkiezingsuitslag en de-te-vormen kabinetscoalitie (en diens belastingplannen) zorgen voor onduidelijkheid. De (vermogende) kiezer moet nog maar afwachten welke vermogensheffing in het regeerakkoord gaat komen. De meest veilige strategie is dan ook om niet afhankelijk te zijn van de politieke besluitvorming. High tech vermogensbeheer zoals Ostrica biedt, biedt beleggingsstrategieën die laag risico combineren met bovengemiddeld rendement. Dat geeft niet alleen bescherming tegen dalingen op de financiële markten maar ook tegen de uitkomst van het komende politieke steekspel.


Vermogensbeheerder Ostrica is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica

2 Comments

  1. […] ons blog van vorige week werd duidelijk dat de uitkomst van dit politieke proces een Black Box is; geen […]

    Like

    Beantwoorden

  2. […] Alleen enkele vermogensbeheerders bieden een beschermingsstrategie tegen de gevolgen van een ongunstige verkiezingsuitslag. Passieve indextrackers doen dat per definitie niet. De grote vraag is dan ook: kent u de Franse […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s