Het veelbesproken verkiezingsdebat met Diana Matroos en Frits Wester, van zondag 5 maart, maakt duidelijk dat Nederland zich opmaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wat de uitslag ook wordt: vanaf 15 maart zal er een nieuwe regering gevormd moeten worden. Met alle gevolgen van dien voor onze pensioenen, vermogensbelasting en rente.

In ons blog van vorige week werd duidelijk dat de uitkomst van dit politieke proces een Black Box is; geen enkele peiling durft te voorspellen welke partij aan de onderhandelingstafel gaat aanschuiven. Als gevolg daarvan is ook niet te voorzien wat de politieke uitsluitingen, breekpunten en compromissen op het Binnenhof gaan worden. Anders gezegd: de financiële markten hoeven voorlopig nog geen antwoord te verwachten op vragen over de belasting op beleggingswinsten,  het kunnen laten renderen van vrijvallende pensioenpotjes of hoeveel geld het nieuwe kabinet wil lenen bij obligatiebeleggers. Deze onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid vergroten de risico’s voor doe het zelf spaarders en – beleggers die geld opzij leggen voor hun pensioen.

Die risico’s worden nog vérder vergroot door de aandacht van de buitenlandse politici en media. De Nederlandse verkiezingen vallen namelijk in het midden van een reeks van belangrijke politieke gebeurtenissen, in de landen om ons heen. Die reeks begon in 2016 met het Brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In het najaar volgde een slechte uitslag voor de bestuurbaarheid van (het belangrijke) euroland Italië.

Over een week is Nederland aan de beurt. Dat is ook de internationale gemeenschap niet ontgaan. Het aantal buitenlandse verslaggevers en journalisten, dat de komende dagen vanuit Nederland verslag doet, is nog nooit zó groot geweest. Menig lijsttrekker heeft de buitenlandse pers al te woord moeten staan. Hun beleidsplannen, analyses en commentaren zullen doorsijpelen naar de financiële markten. Intussen hebben ook veel regeringsleiders persvragen beantwoord over de politieke situatie in ons land. Veel experts voorspellen dan ook, dat de impact van de verkiezingsuitslag groter zal zijn dan ooit. Uiteraard kan dat een direct effect krijgen op het rendement van Nederlandse staatsobligaties.

Maar uit onderzoek blijkt dat aandelenbeleggers daar heel anders over denken. Buitenlandse obligatiebeleggers zien komende weken en maanden namelijk veel meer beren op de weg dan de aandelenbeleggers. Zolang de gevolgen voor de Nederlandse politiek onduidelijk zijn, doen beleggers er verstandig aan hun geld te beschermen tegen de kans op een schokeffect vanuit Nederland.


Vermogensbeheerder Ostrica is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

 

Geplaatst door Ostrica

One Comment

  1. […] van verklaringen is tevredenheid over de uitslag van de Nederlandse en Franse verkiezingen. De uitkomst wordt door de financiële markten namelijk gezien als een steun […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s