Gezondheid, onderwijs, natuur en milieu, uw pensioen en de vluchtelingenproblematiek zijn de belangrijkste thema’s in de verkiezingsstrijd geweest. Bij de vórige verkiezingen was dat heel anders. Toen waren 17 miljoen Nederlanders vooral bezorgd over de economische neergang, het eigen inkomen en vermogen en de (gevolgen van de) Griekse eurocrisis. Maar veel kiezers zien dat nu niet meer als een zorg.

Europese politici vertellen dat het Griekenland de ruimte heeft gekregen, om de geleende miljarden in een lager tempo terug te betalen. In ruil daarvoor moeten Griekse politici en bestuurders maatregelen door het parlement loodsen, waarvan de Griekse economie aan kan sterken. Op die manier hoopt men in de toekomst op lagere uitgaven en hogere belastinginkomsten, waarmee vervolgens de kredieten en de rente afbetaald kunnen worden. Volgens de Europese regeringsleiders is de schuldencrisis in de eurozone daarmee tot een hanteerbaar probleem terug gebracht. Maar volgens experts is die conclusie niet terecht.

Onder de huidige omstandigheden kunnen de schulden van Griekenland met aan-zekerheid-grenzende waarschijnlijkheid niet terug betaald worden. En mogelijk moet die conclusie ook gelden voor de afspraken die met Portugal en Cyprus zijn gemaakt. Daar komt bij dat sommige economen er niet van overtuigd zijn dat Frankrijk, Italië en Spanje hun schulden (zonder verruiming van de voorwaarden) terug kunnen betalen. Mogelijk zijn er wel geldschieters te vinden die (een deel van die) schulden willen voldoen, maar dan wel voor een hogere rente en lastiger voorwaarden. De conclusie is simpel: alleen met brede steun van Europese politici voor de aanpak, kan de eurocrisis beheersbaar blijven.

In de verkiezingscampagne heeft dit allemaal nauwelijks een rol gespeeld. En dat is verwonderlijk, omdat de schulden van deze landen niet het enige risico voor beleggers zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat ook veel Europese banken te veel schulden hebben uitstaan (ten opzichte van de pluskant op hun balans). Voorlopig lijkt het overgrote deel van die banken nog genoeg vet op de botten te hebben, waarmee tijd gewonnen is voor kostenreducties en de zoektocht naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Maar net zoals bij de schulden van de verschillende landen, geldt ook voor de bankensector dat er nog heel veel geld bij zal moeten (om ze sterk genoeg te krijgen voor tegenslagen). De zwijgzaamheid van politici en bestuurders lijkt te wijzen op terugkerende rust op de financiële markten. Maar duidelijk is dat er tegenover die rust even veel indicatoren zijn voor bezorgdheid over de financiële markten.

Beleggers die binnen tien tot vijftien jaar van hun pensioen willen genieten, doen er dan ook goed aan rekening te houden met deze slecht zichtbare risico’s. Want mocht de bestrijding van de volgende eurocrisis niet de politieke steun krijgen (die er voor de verkiezingen wél was), dan is 15 jaar waarschijnlijk te kort, om de verliezen van de pensioenbeleggers voldoende te herstellen. Pensioenbezitters die een vrije pensioenpot hebben kunnen zich beschermen door fondsen te kiezen die rendement combineren met een beperkt risico. Vermogensbeheerder Ostrica is een van de weinige bedrijven in de wereld die dat kan. Door middel van zelfontwikkelde high tech worden uit grote databestanden de beste beleggingen naar boven gehaald.


Vermogensbeheerder Ostrica is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

 

Geplaatst door Ostrica

One Comment

  1. […] aan een langere afbetalingstermijn of een lagere rente (of een combinatie van deze twee, zoals met Griekenland is afgesproken). Die laatste oplossing zal afhangen van de rendementen, die elders te halen zijn. […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s