Vorige week publiceerde de internationale koepel van financiële instellingen, het Institute of International Finance, de wereldwijde optelsom van alle schulden van personen, bedrijven en overheden. Voor het geval u dit artikel naast u neer wil leggen, is hier alvast de conclusie: dat zag er niet best uit.

De afgelopen 10 jaar is het totaal aantal schulden namelijk gegroeid met 70.000 miljard dollar. Dit astronomische bedrag moet worden opgeteld bij de schuld van 530.000 miljard dollar, die al in 2007 de boeken stond.

Als dieper op die cijfers wordt ingezoomd, zien we dat vooral de bedrijfsleningen in de Emerging Markets bovengemiddeld zijn gestegen. Een andere categorie schuld zijn de staatsleningen. Met name de obligaties van de VS, Groot Brittannië , Japan en enkele landen in de EU zijn bovengemiddeld gestegen.

Daar staat één lichtpuntje tegenover: de schulden van de particulieren – economen noemen dat ‘de huishoudens’- zijn in enkele Europese landen aan het dalen. Een deel van de Europese burgers betaalt zijn schulden, waaronder hypotheken (gedeeltelijk) af. Maar tegenover die dalende schulden staat de stijging van de miljardenschuld van veel Amerikaanse en Aziatische burgers, internationale bedrijven en nationale overheden. Zo nemen in de VS vooral de leningen voor de aanschaf van een auto toe, terwijl in Zuid Amerika veel bedrijven kredieten nemen. In Japan is het de staat die geld leent om uit te geven aan overheidsopdrachten, zodat de kwakkelende economie een injectie krijgt.

De grote vraag is of die duizenden miljarden ooit worden terug betaald. Veel experts worden daar steeds somberder over. Zij wijzen er op dat er veel voorwaarden nodig zijn om dat scenario werkelijkheid te laten worden. Toch is het belangrijk niet alleen te kijken naar de hoogte van de leningen, maar ook naar de rentebetalingen. De geschiedenis leert namelijk dat de mate waarin de rente kan worden opgehoest minstens zo belangrijk is (en die is per definitie veel lager dan de totale schuld). Kan een land makkelijk de rente betalen, dan zullen schuldeisers rustig blijven lenen. Spaarders en beleggers doen er verstandig aan, zichzelf méér kritische vragen te stellen over het de risico’s en hoe zich hiertegen te beschermen op de momenten dat zij hun geld willen beleggen.

Ten eerste moeten zij zich afvragen of de rente op al dat uitgeleende geld, nog op te hoesten is. En als dat antwoord ‘Nee’ is, dan moet die belegger of die spaarder op zoek naar het antwoord op vraag 2: Kan er met schuldeisers een regeling worden getroffen? Daarbij moet gedacht worden aan een langere afbetalingstermijn of een lagere rente (of een combinatie van deze twee, zoals met Griekenland is afgesproken). Die laatste oplossing zal afhangen van de rendementen, die elders te halen zijn. Anders gezegd: Kunnen de kredietverleners de terugbetaalde lening elders voor meer rente kwijt, dan gaan ze hun geld waarschijnlijk opeisen.

In de praktijk zal de hoogte van de rente dus (mede) gaan bepalen of geldschieters hun geld terug willen hebben of het toch nog maar in de bestaande schuldenberg laten zitten. Als de rente verhoogd wordt, zullen veel burgers, bedrijven en overheden om de tafel moeten gaan zitten met hun financiers. In het geval van burgers en bedrijven zijn dat meestal commerciële banken en financiers. In het geval van nationale overheden zijn dat vaak door-kiezers-gekozen bestuurders en politici. De kans is dus groot dat de aanpak en afbouw van schulden alleen succesvol kan worden, als politici eensgezind optreden en kiezers die aanpak steunen. Kunt u die vraag beantwoorden ?


Vermogensbeheerder Ostrica is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s