Beleggers moeten komende weken serieus rekening houden met een daling van hun beleggingen in Franse en andere Europese staatsleningen. Dat is kort en goed de boodschap van de adviseurs van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Deze grootbank bank adviseert bezitters van Franse obligaties, hun bezit te verkopen of te beschermen. In Frankrijk staan namelijk presidentsverkiezingen voor de deur.

Leestijd 2 minuten

Grofweg 45 miljoen Fransen kunnen aanstaande zondag kiezen uit 11 kandidaten. Politiek analisten en peilingen laten zien dat de liberale Emanuel Macron en de conservatieve Francois Fillon de grootste kanshebbers zijn, aangevuld met 2 outsiders; de rechts-nationalistische Marine Le Pen en de links-trotskistische Jean-Luc Mélenchon. De twee winnaars maken in de tweede ronde van zondag 7 mei uit, wie president wordt.

Met name verkiezingswinst van (een van) de twee outsiders kan grote gevolgen hebben voor de Europese samenwerking. Le Pen overweegt namelijk een referendum uit te schrijven, waarin de Franse bevolking zich moet uitspreken voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Aan de andere kant van het politieke spectrum staat de eigenzinnige kandidaat Mélenchon. Hij wil dat Fransen kiezen voor zijn plannen om de pensioenleeftijd terug te schroeven naar 60 jaar, de werkweek te verkorten, het minimumloon te verhogen en beursnoteringen aan banden te leggen. Op voorhand is duidelijk dat zijn economische programma politieke problemen op gaat leveren binnen EU-verband. Kortom: de kans is reëel, dat de politieke samenwerking in Europa moeilijker wordt, als een van deze kandidaten gekozen wordt.

Maar ook als deze kandidaten het niet halen, blijft een deel van hun plannen boven de Franse politiek hangen. Andere politici kunnen dan wellicht een deel van de plannen overnemen, om zo een deel van de kiezers van verliezende Le Pen en Mélenchon aan zich te binden.

Financieel experts maken zich dan ook zorgen. Zij wijzen er op dat tot nu toe alleen politieke samenwerking de financiële crisis in de eurozone heeft kunnen bezweren. De problemen zijn simpelweg te groot, om door één of slechts enkele landen te kunnen worden opgelost. Alles wat Europese samenwerking bemoeilijkt, leidt tot een kleinere en zwakkere aanpak van de oorzaak en de gevolgen. Een uitslag die leidt tot moeizamer Europese samenwerking (dan nu al het geval is) bij de aanpak van onder meer de Griekse schuldencrisis, de Italiaanse bankencrisis of het Duitse handelsoverschot, is een concrete zorg voor de financiële markten en beleggers.

In de peilingen staan de 4 kandidaten op grofweg evenveel winst. De presidentsverkiezingen in Amerika en de uitslag van het Britse referendum zorgen er voor dat opiniepeilers geen uitslag durven te voorspellen. Daar komt nog bij dat de belangrijkste kandidaten achtervolgt worden door een integriteitsaffaire, waarvan de invloed op de kiezer onmeetbaar is. Ook speelt een computerfout een rol van betekenis. Honderdduizend Franse kiezers in het buitenland hebben per ongeluk twee stembiljetten ontvangen. Zij zouden dus -geheel tegen de regels- 2x een stem op hun kandidaat uit kunnen brengen. De Franse justitie heeft al aangekondigd daar pas ver na de verkiezingsuitslag onderzoek naar te gaan doen.

Al met al voldoende reden voor Goldman Sachs om voorzichtig te zijn met beleggen in Franse staatsleningen. Alleen enkele vermogensbeheerders bieden een beschermingsstrategie tegen de gevolgen van een ongunstige verkiezingsuitslag. Passieve indextrackers doen dat per definitie niet. De grote vraag is dan ook: kent u de Franse kiezer in de stad, op het platteland en van overzee voldoende om uw belegde vermogen en pensioenspaarpot aan toe te vertrouwen ?

 

 


Vermogensbeheerder Ostrica is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s