2017 is een jaar met verkiezingen in enkele belangrijke Europese landen. Financiële markten kijken met enige zorg naar de politieke ontwikkelingen in de EU en daarbuiten. De kans bestaat, dat kiezers stemmen op politici die tegen (verdergaande) Europese samenwerking zijn. Dit zou de gezamenlijke aanpak van de financiële en economische problemen verminderen, met alle mogelijke gevolgen van dien voor financiële markten.

Intussen is de eerste horde, de Nederlandse verkiezingen, genomen. In Nederland zijn de meningen over de uitslag verdeeld, maar in het buitenland werd zonder uitzondering enthousiast gereageerd op de overwinning van de VVD van Mark Rutte. Mogelijk is dit een voorbode voor de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. Na de uitslag van de Nederlandse verkiezingen pakte de Euro – ondanks renteverhogingen in de Verenigde Staten – afgelopen kwartaal terrein terug op de dollar. Toch is de opvatting dat de onverwachte risico’s uit de politieke hoek gaan komen. Vooral de verkiezingen in Frankrijk zijn een risico. Als Marine Le Pen wint, zal zij een referendum organiseren over de vraag of Frankrijk lid moet blijven van de Europese Unie. Een vertrek van Frankrijk uit de EU is vrijwel zeker het begin van het einde van de euro (en de EU zoals we die nu kennen). Peilingen geven aan dat Le Pen meer aanhang heeft dan ooit. Niet voor niets is zij zondag 24 april 2017 op de tweede plek beland in de Franse voorverkiezingen, na Macron, de verrassende (pro-Europese) winnaar. De kans op een eindzege van Le Pen wordt vooralsnog laag ingeschat, maar de Brexit en Trump-verkiezing hebben laten zien wat deze peilingen en voorspellingen waard zijn.

Voor wat betreft het wereldwijde economische klimaat zijn we gematigd positief. De Amerikaanse economie toont zich vooralsnog sterk. In Japan zijn de investeringen op het hoogste punt sinds 3 jaar terwijl Zuid-Korea een exportgroei van 20% noteert. De Aziatische tijger wordt door experts gezien als indicator voor de staat van de wereldhandel. Maar ook in Europa wijzen verschillende indicatoren op verbetering van de economie. Zo daalde de werkloosheid in de Eurozone naar het niveau van 2009. Ook in regio’s waar de afgelopen jaren stevige recessie heerste, lijkt het ergste leed achter de rug. Groeilanden Brazilië en Rusland laten sterke verbeteringen zien. Ook China en India lijken economische groei vast te kunnen houden; ondanks de grote hervormingsuitdagingen.

Wereldwijd lag de economische groei vorig jaar rond de 3%. De groeiverwachting voor 2017 komt uit op 3,3% en voor 2018 op 3,6% (bron: OESO Interim Economic Outlook). Ondanks deze positieve cijfers en berichten gaan wij niet verder dan een gematigd positieve vooruitblik. Belangrijkste reden om voorzichtig met uw belegde vermogen om te gaan, is het lage gemiddelde. De stijgende groeitrend komt nog steeds niet boven de gemiddelde 4% uit, die te zien was voordat de economische en financiële crisis uitbrak (1987-2007).

Het afgelopen kwartaal deden vooral aandelen uit opkomende markten het goed. Sinds 2009 waren opkomende markten minder populair bij beleggers. Maar dat sentiment lijkt sinds vorig jaar gekeerd. Verschillende positieve ontwikkelingen in de wereld, geven beleggers voldoende vertrouwen om weer in deze landen te beleggen.

Ostrica heeft dit sentiment op tijd onderkend en dus hebben wij (voorzichtig) belegd in deze opkomende markten. Dit heeft zich uitbetaald in een positief rendement maar door onze ‘beter safe than sorry’ mentaliteit, leidde dit niet tot meer rendement dan verwacht.

Wij richten ons beleggingsbeleid zo in dat onze beleggers slechts beperkt risico ondervinden van onzekerheden op financiële markten, maar hier (uiteindelijk) wél van gaan profiteren.

De beste rendementen werden afgelopen maanden behaald in groeiaandelen. Daar waren plussen te zien van meerdere procenten. Minder goed verging het de waarde-aandelen. Deze bleven afgelopen kwartaal achter in rendement. Toch is dat geen enkele reden tot zorg; op lange termijn behalen waarde-aandelen gemiddeld 1,8% méér rendement dan groeiaandelen. Door onze brede spreiding beleggen wij voor u zowel in waarde-aandelen als in groeiaandelen. Op die manier heeft uw vermogen dus geprofiteerd van de positieve ontwikkeling van de groeiaandelen. Door onze beschermingsstrategie bent u maar zeer beperkt blootgesteld aan potentiële schokken in de financiële wereld. Deze bescherming heeft tot gevolg dat de groeiaandelen in uw portefeuille iets minder hoog rendement hebben gehaald dan de indices die hoofdzakelijk en zonder bescherming in groeiaandelen beleggen.

plaatje groei versus waarde

Waarde- en groeiaandelen in USD sinds 1974 wereldwijd. Bron: MSCI Barra, Ostrica

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor obligatiebeleggers was het een saai kwartaal. Het belangrijkste thema in deze beleggingscategorie was de terugkeer van inflatie in westerse economieën. Zoals u weet gaat een hogere inflatie vaak gepaard met een hogere rente, welke grote gevolgen kan hebben voor beleggers. Experts stellen zich dan ook steeds vaker de vraag: hoe lang gaan de Centrale Banken de rentes in Europa nog laag houden?

Onze beleggingsexperts hebben de eerste indicaties van rentestijgingen voor u al waargenomen. Aan het einde van het vorig jaar en ook in het begin van het afgelopen kwartaal werden die zichtbaar. Nu de economie in verschillende landen aantrekt, vinden steeds meer mensen een baan; de arbeidsmarkten verkrappen en de economische bezettingsgraad van machines en andere productiemiddelen stijgt. Een andere indicator is de toenemende kredietverlening en de herstellende grondstofmarkten. Overheden lijken steeds meer geneigd om de economie verder aan te jagen met behulp van fiscale maatregelen. Dit alles versterkt in westerse economieën de verandering van deflatie richting een terugkeer van inflatie (reflatie). In de nabije toekomst geeft dit naar verwachting meer druk op het ECB-beleid en op de korte- en lange rente op kapitaalmarkten. Wij richten ons beleggingsbeleid hier (zo goed mogelijk) op in, zodat onze beleggers hier beperkt risico van ondervinden maar (uiteindelijk) wél van gaan profiteren.


Vermogensbeheerder Ostrica is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

 

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s