Komende zondag wordt een van de belangrijkste dagen in de aanpak van de crisis van de eurozone. Dat is althans de waarschuwing van veel politiek analisten en financieel experts. Want komend weekeinde mogen ruim 40 miljoen Franse kiezers hun stem uit brengen op de twee overgebleven kandidaten voor het Franse presidentschap; het gaat op 8 mei tussen de anti-Europese Marine Le Pen en de rechts-liberale Emanuel Macron. 

Peilingen wijzen op een kleine voorsprong voor Macron. De financiële markten en veel economen zijn daar blij mee. Van de winnaar van de eerste ronde wordt namelijk een pro-Europese politiek verwacht. De plannen van de ex-bankier zijn gericht op samenwerking als het gaat om de aanpak van de vluchtelingenproblematiek, het uitblijven van economische vernieuwingen en het terugdringen van overheidsschulden. Toch is het nog maar de vraag of Macron in staat zal zijn om in Brussel meerderheden en samenwerking te smeden.

De stemming onder een substantieel deel van de Franse en Europese bevolking is namelijk sceptisch, als het gaat over de probleemaanpak door de EU. Dit heeft in Nederland en veel andere lidstaten geleid tot groeiende invloed van partijen die tégen Europese samenwerking zijn. Deze kiezers willen dat Europese landen hun problemen zélf op lossen, ongeacht de schaalgrootte van die problemen en ongeacht de grotere efficiency van grensoverschrijdende samenwerking. Bestuurders en politiek ontkomen er dus niet aan om hun oor (gedeeltelijk) te luisteren te leggen bij dit deel van het electoraat. De onverwachte uitkomst van het Britse referendum heeft laten zien dat negeren van deze wensen, geen optie (meer) is en tot schokeffecten kan leiden. Het feit dat beide overgebleven kandidaten in de eerste ronde vrijwel evenveel stemmen verwierven, laat zien dat Macron’s beloofde aanpak net zo (im)populair is als Le Pen’s ideeën. Daarnaast laat de groeiende ni-ni beweging zien, dat Macron nog veel moeite moet doen om een deel van teleurgestelde kiezers te trekken. Die groep weigert zondag naar de stembus te gaan (waarover opiniepeilers overigens verwachten dat deze thuisblijvers de kansen voor Le Pen kunnen vergroten).

Europakenners waarschuwen er dan ook voor dat president Macron in de EU op méér politieke weerstand zal stuiten (dan bij zijn voorgangers het geval was). Dit alles zal hoe dan ook invloed hebben op de aanpak van de schuldencrisis en economische problemen in de EU.

De mogelijke verkiezing van Macron mag dan zondagavond of maandagochtend wellicht tot opluchting leiden op de financiële markten; de conclusie dat de eurozone en de Europese economie op lange termijn op veilige bodem is, mag beslist nog niet worden getrokken. Het lijkt er dan ook op dat beleggers in toenemende mate rekening moeten gaan houden met het sluipende proces van gebrekkige besluitvorming en aanpak van uit Brussel (als Macron wint). Zijn verkiezingswinst zal dáár weinig aan kunnen veranderen. Beleggers doen er dan ook goed aan voor én na zondag goed na te denken over het zo klein mogelijk maken van de risico’s voor hun belegde geld in plaats van te wachten op een onvoorziene verkiezingsuitkomst.


Vermogensbeheerder Ostrica is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica

One Comment

  1. […] van verklaringen is tevredenheid over de uitslag van de Nederlandse en Franse verkiezingen. De uitkomst wordt door de financiële markten namelijk gezien als een steun in de rug […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s