U heeft het misschien niet door, maar beleggers zijn momenteel niet bang om hun vermogen te steken in risicovolle beleggingen. Dat blijkt althans uit de officiële Fear & Greed-index. Met het stijgen van de hebzucht stijgt echter ook de kans op financiële luchtbellen.

De Fear & Greed-index wordt samengesteld op basis van een handvol verschillende factoren. Zo kijkt deze Amerikaanse index bijvoorbeeld naar de verhouding tussen koopopties (‘calls’) versus verkoopopties (‘puts’). Maar ook wordt de behoefte aan veilige beleggingen en risicovolle beleggingen (zoals junk bonds) meegewogen. Daarnaast speelt het aantal aandelen, waarvan de koers in de buurt staat van een (tussentijds) recordstand, een rol. Maar ook trend over de afgelopen periode krijgt een plekje in de rekensom.

Alle factoren bij elkaar geven een getal dat ligt tussen 0 en 100. Zijn beleggers angstig en voorzichtig, dan rolt er een duidelijk getal onder de 50 uit de berekening. Naarmate beleggers risicovoller beleggen stijgt de index juist; van minimaal 50 naar maximaal 100. Juist dat laatste dit kalenderjaar het geval; de index van angst en hebzucht noteerde vorige week namelijk een stand boven de 60. Intussen proberen vermogensbeheerders de oorzaak van deze ‘beleggersovermoed’ te achterhalen.

Één van verklaringen is tevredenheid over de uitslag van de Nederlandse en Franse verkiezingen. De uitkomst wordt door de financiële markten namelijk gezien als een steun in de rug voor een sterkere EU. Dit vergroot de kans op politieke samenwerking bij aanpak van economische en financiële problemen (en dat zou goed zijn voor beleggers).

Een andere verklaring voor het beleggers-optimisme zijn de onverwacht goede winstcijfers van veel beursgenoteerde bedrijven. Deze winststijgingen zijn niet alleen gedreven door kostenbesparingen, overnames en innovaties. Ook winstverwachtingen en de aantrekkende economie in Europa en de VS beweegt beleggers tot het nemen van meer risico’s.

Maar de belangrijkste reden voor het beleggers-optimisme is natuurlijk de ultra lage rente vanwege het beleid van centrale bankiers. Die lage rente zorgt er voor dat sparen niets oplevert.

Vermogens voelen zich gedwongen op zoek te gaan naar hogere rendementen. Dat kan door spaargeld te verplaatsen in beleggingen. In feite komt dit neer op een stijging van de vraag naar beleggingen, terwijl er niet evenredig meer beleggingen bij komen. De recordstanden op verschillende beurzen en indices zijn daarvan een indicatie. Het blind volgen van deze records door middel van indexbeleggen, versterken deze trend.

Toch is het verstandig deze hebzucht af te zetten tegen de angst. Anders gezegd: hebben de financiële markten voldoende inzicht in de risico’s en vertalen ze die ook naar angst, terughoudendheid of bescherming. Uit de hierboven genoemde Fear & Greed-index blijkt dat de angst momenteel geen substantiële drijfveer is en -als gevolg daarvan- is ook de terughoudendheid onder beleggers ver te zoeken. Dan rest eigenlijk nog maar één andere oplossing: zorg dat het belegde vermogen beschermt wordt tegen een correctie of grotere terugval in de financiële markten. Maar zorg er wel voor dat u dit doet, vóórdat de Fear & Greed-index weer netjes onder de 50 punten staat.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica

2 Comments

  1. […] kopen en verkopen. Vermogensbeheerders krijgen steeds vaker vragen over het rendement van de AEX. Het moet toch mogelijk zijn om de AEX te verslaan ? Het antwoord is natuurlijk dat dát inderdaad mogelijk is. Maar daar zijn wel een paar […]

    Like

    Beantwoorden

  2. […] groeiend aantal kenners grote vraagtekens plaatst. In deze blog gaan wij dan ook in op de vraag of aandelen momenteel ‘duur’ zijn.  Ook stellen wij de vraag of beleggen in obligaties nog zinvol […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s