U weet het waarschijnlijk niet, maar u bent dom. Of in elk geval een dief van uw eigen beleggingsrendement. Althans, dat is wat indextrackers u (via de kranten, radio en tv) maar al te graag proberen te doen geloven. Want als u uw geld laat beheren door een actieve vermogensbeheerder, betaalt u per definitie hogere kosten dan bij een fonds dat simpelweg een van s’wereld 500 indices volgt. De vermogensmanagers moeten tenslotte betaald worden voor hun werk (ook al is vooraf niet te garanderen dat hun research en beslissingen méér rendement op leveren dan een indexvolger).

Toch kleven er wel degelijk grote bezwaren aan het gedachteloos (lees: passief) geld stoppen in een indextracker. Experts waarschuwen daar in de media regelmatig voor. Maar in tijden van stijgende koersen en recordstanden –zoals momenteel het geval is– staan maar weinig beleggers open voor die waarschuwingen. Terwijl juist in de perioden van stijgende koersen, de kans op een knappende luchtbel of koerscorrectie mee groeit.

Het beste en tevens flauwe antwoord tégen indexbeleggen is Warren Buffet. De meesterbelegger uit de Amerikaanse staat Nebraska, haalt namelijk al sinds 1965 een rendement van 19% per jaar. Had u in zijn eerste beleggingsjaar 1000 $ (mee)geïnvesteerd, dan was uw belegging nu ruim 10 miljoen dollar waard geweest. Ook al adviseerde de beleggingsgoeroe enkele maanden geleden vooral te kiezen voor index-trackers, is hij zelf het levende bewijs van het tegendeel. Zijn waarschuwende boodschap was dan ook vooral gericht aan beleggers die minder goed onderlegd zijn dan de professional en aan de actieve beheerders die hun actieve beheer buiten de moderne high tech doen.

Had u in zijn eerste beleggingsjaar 1000 $ (mee)geïnvesteerd, dan was uw belegging nu ruim 10 miljoen dollar waard geweest.

Een béter argument tégen ‘indexje volgen’, krijgt u als u kijkt naar de samenstelling van veel indices. Managers stellen die namelijk niet altijd samen op basis van het te verwachten rendement. Zo wogen in 2008 de aandelen van banken, verzekeraars en andere financieel dienstverleners zwaar in de AEX. Maar toen de financiële crisis zich in 2008 begon af te tekenen, grepen veel actieve vermogensbeheerders in. Ze verkochten de financiële aandelen en kochten met het vrijgekomen geld aandelen en obligaties van bedrijven die zonder al te veel kleerscheuren door de financiële crisis heen kwamen. De indexvolgers hadden met een zwaar verlies, het nakijken.

Maar ook op het gebied van staatsleningen, moeten de hoge standen op de beurzen een reden zijn om de winst van de indextracker te verzilveren en over te stappen op actief beheer. Want neem bijvoorbeeld de 10+ Year Euro Government Bond -index van een bekende Britse bank. Die bestaat hoofdzakelijk uit Europese staatsleningen, waarvan meer dan 60 % in Italiaanse, Spaanse en Franse staatsleningen is gestopt. De staatsleningen uit de gezonde kopgroep van eurolanden (waaronder Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland) weegt grofweg 30% mee in het mandje. Het behoeft ook hier geen betoog, dat een actieve manager de (politieke) risico´s in de eurozone beter voor uw geld kan managen dan de passieve doe-het-zelver. Aan u de keus om de bescherming van uw belegde vermogen of spaargeld zélf ter hand te nemen of dat toch maar over te laten aan de expert & his machine.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica

2 Comments

  1. […] verleden liet zien dat campingrally´s uiteindelijk kunnen resulteren in een flinke correctie. De kans is groot dat professionals dat niet […]

    Like

    Beantwoorden

  2. […] wordt het grote probleem van indexbeleggers helder: actief kijken naar waar een index of benchmarkt uit opgebouwd is, zorgt dat dit soort […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s