De AEX heeft de afgelopen jaren flinke winst geboekt. Op 1 januari 2012 stond de Amsterdamse index nog op 312,47 punten. Vorige week sloot de graadmeter 213 punten hoger. Kortom: beleggen in de 25 belangrijkste aandelen lijkt weer helemaal terug van weggeweest. 

Zeker met de lage rentestanden is er eigenlijk geen alternatief, waardoor veel beleggers hun geld in aandelen en obligaties steken. In de media verschijnen dan ook steeds meer berichten over particulieren die met het mobieltje in de hand, aandelen kopen en verkopen. Vermogensbeheerders krijgen steeds vaker vragen over het rendement van de AEX. Het moet toch mogelijk zijn om de AEX te verslaan ? Het antwoord is natuurlijk dat dát inderdaad mogelijk is. Maar daar zijn wel een paar kanttekeningen bij te plaatsen.

Ten eerste is de AEX in de Nederlandse media en publieke opinie, maatgevend. Maar internationaal is dat beslist niet zo. Zo is de samenstelling behoorlijk eenzijdig, waardoor beleggers voornamelijk in slechts enkele sectoren beleggen.

Tevens zijn AEX-fondsen beslist niet wereldwijd gespreid. Ook dat is voor het risicoprofiel ongunstig. Komt nog bij dat het een relatief kleine index is. Dit heeft tot gevolg dat de daling van één aandeel veel zwaarder meeweegt dan de daling van één aandeel in bijvoorbeeld de S&P 500. Kortom: Beleggers die het Damrak volgen, stellen zichzelf bloot aan grotere risico’s dan beleggers die ándere en internationale indices volgen.

Steeds meer beleggers lijken hun low risk en low interest beleggingen, zoals obligaties of gespreide aandelenportefeuilles, in te willen ruilen voor het alsmaar stijgende rendement van de AEX.

Om bovenstaande redenen is deze fixatie volgens kenners niet verstandig.

Daarbij geldt voor obligaties ook nog eens een beduidend lager risico-profiel dan voor aandelen. Gezien de standen op de beurzen en de alsmaar hoger wordende waarderingen, neemt de kans op een flinke daling of beurscorrectie toe.

Het verleden liet zien dat campingrally´s uiteindelijk kunnen resulteren in een flinke correctie. De kans is groot dat professionals dat niet af gaan wachten. Die zullen hun kans schoon zien om hun aandelen aan de instappende particulieren te leveren en zo hun winst te verzilveren. Of zij beschermen hun beleggingen tegen een correctie op de financiële markten en een teruglopende AEX. Grote vraag is of de particuliere beleggers het voorbeeld van de profs tijdig volgen.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s