Als u belegt bent u een beest. Of in elk geval schuilt er iets van een beest in u. Dat blijkt althans uit recent wetenschappelijk onderzoek in de psychologie en sociologie. Onderzoekers krijgen namelijk steeds meer aanwijzingen dat beleggers bij hun beslissingen teruggrijpen op emoties en gedachten die gevormd zijn door de evolutie.

Lange tijd werd klakkeloos aangenomen dat elke belegger rationeel was en dus de beste beslissing neemt. In de gevallen dat daar geen sprake van is, keek men niet naar de psyche van de belegger, maar naar de mate waarin hij geïnformeerd was. Als belegger A winst maakte ten koste van belegger B, dan was belegger A slimmer en dus beter geïnformeerd of hij had zijn huiswerk beter gedaan. Maar sinds het begin van de jaren´70 kwam daar langzaamaan verandering in. De insectensocioloog Edward Wilson speelde daarin een belangrijke rol. Hij durfde in zijn even beroemde als beruchte boek On Sociobiology te beweren dat het gedrag van de mens in hoge mate verklaard kan worden door zijn biologische oorsprong. De Amerikaanse hoogleraar zou op veel weerstand stuiten, maar zijn groep volgers werd in de loop der jaren steeds groter en verspreid over steeds meer sectoren.

De doorbraak in de financiële wereld kwam in het begin van de jaren ´90 door econoom Shiller. Economen zoals Shiller, bleken met de theorie van Wilson de koersbewegingen veel beter te kunnen verklaren dan met de theorie van de ‘well informed agent’. Zo blijkt het verlies van een belegging omgekeerd evenredig een heel andere waarde te hebben dan een waardestijging.

Ook blijken beleggers vooral andere beleggers te volgen, mits de hoeveelheid voorgangers boven een bepaalde volumedrempel komt; het welbekende eerste schaap, dat over de dam is. Beleggers die het beste in staat zijn om hun emoties en gedachten uit te schakelen, blijken in deze omgeving steevast hogere rendementen te halen. Deze manier van beleggen tegen de main stream in, heeft onder meer meesterbelegger Buffet geen windeieren gelegd.

Ondanks de nieuwste inzichten van Behavioral finance, blijven beleggers klagen als ze over hun vermogen beleggingsverlies hebben geleden. Terwijl ze beter kunnen klagen over hun eigen biologisch gevormde gedrag. Winnaars denken daarentegen vaak dat ze koerswinst boeken op basis van hun goede beslissingen.

Ons brein leert ons niet aan, de bijbehorende risico’s goed in te schatten. Maar het niet goed in kunnen schatten van de risico’s versus het rendement (risico gewogen rendement) kan grote gevolgen hebben voor uw beleggingsportefeuille.

Daarvoor hebben vermogensbeheerders high tech computers nodig die de menselijke geest corrigeren. Vermogensbeheerders moeten dan ook steeds weer uitleggen dat het hoge rendement bij de buurman misschien wel goed op de brochure staat en een leuk onderwerp is op verjaardagsfeestjes, maar dat dat hoge rendement wél gepaard is gegaan met extreme risico’s. Risico’s die de psyche van de mens te boven gaat. Het is dus goed om niet alleen naar het hoogste rendement te kijken maar óók de vraag te laten beantwoorden: Is mijn vermogen de laatste tijd misschien langs de rand van de afgrond gegaan zonder dat ik het wist ?


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een email met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s