Ga even terug naar de herfst van 1938. De Britse premier Chamberlain stapte in Londen uit het vliegtuig vanuit München. Daar had hij onderhandeld met de Duitse bondskanselier Adolf Hitler. Deze had toegezegd geen gewapend conflict, laat staan een oorlog te beginnen. In zijn hand hield de conservatieve premier een wapperend papiertje omhoog waarbij hij stelde: “Peace for our lifetimes”.  De rest van de geschiedenis moge als bekend worden verondersteld. 

Eenzelfde term gebruikte Janet Yellen onlangs. De topvrouw van de Amerikaanse Centrale Bank stelde vorige week dat de volgende financiële crisis “not our lifetimes” zal zijn. Beleggers mogen hopen dat ze gelijk krijgt. In dat geval weerspreekt zij ruim 3000 jaar sociale geschiedenis. Want in de geschiedenis van het menselijke verkeer zijn er altijd economische ongelukken geweest.

De opmerking van Yellen is dan ook even ongeloofwaardig als gevaarlijk. Zij gaat namelijk voorbij aan het feit dat de Fed (en alle financiële waakhonden) de val van zakenbank Lehman Brothers onvoldoende hebben zien aankomen. En de val mede daardoor niet hebben kúnnen voorkomen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er wel degelijk beleggers waren die zich in de jaren voorafgaand aan de val, de juiste vragen stelden. Zij gingen er vanuit dat het probleem zich onder de toenmalige omstandigheden niet zou oplossen. Wat ook het geval bleek te zijn. En juist daar zit de kritische kanttekening aan het adres van Yellen.

Kijken Centrale bankiers wel naar de juiste cijfers? Dat is zeer de vraag.

Zo mag de werkloosheid in de VS dan afgenomen zijn; er zijn nog steeds heel veel mensen zonder betaald werk. Dat komt omdat zij zich niet meer aanmelden voor de arbeidsmarkt. De nationale statistici zijn niet verplicht om die groep werklozen mee te nemen in de cijfers. Zelfstandige onderzoekers aan universiteiten doen kleinschalige eigen onderzoeken, waaruit blijkt dat er wel degelijk veel Amerikanen zonder baan zijn. Volgens een Amerikaanse investeringsmaatschappij ontbreken er 16 miljoen werklozen in de cijfers.

Daarnaast is het nog steeds niet duidelijk hoeveel de wél werkenden precies verdienen. Voor de economie is de hoogte van de inkomens van belang, omdat daaruit blikt hoeveel mensen kúnnen en gáán kopen van bedrijven. Maar echte cijfer nerds kijken verder dan de opgetelde verkopen van de winkels, de retailcijfers. Volgens de officiële cijfers die de Fed gebruikt, blijken die weer aan te trekken. Dat is dan in absolute termen. Maar beleggers die de cijfers afzetten tegen de groep werkende Amerikanen, ziet dat er wel degelijk beduidend minder wordt uitgegeven. Volgens andere onderzoeken daalt de kwaliteit en levensverwachting van de producten. Zo bezien wordt er dus minder gekocht.

Ook de schulden worden door de Centrale banken op eendimensionale wijze bekeken. Sinds het uitbreken van de crisis zijn die wereldwijd toegenomen. In sommige westerse landen hebben particulieren en banken hun schulden wel iets terugbetaald. Maar daar staat tegenover dat dát in veel méér landen niet is gebeurd. Daar komt bij dat de schulden van veel overheden juist zijn toegenomen. Ook hier zouden beleggers verder moeten kijken, dan waar naar bankiers met geruststellende woorden kijken. Zoals die van Yellen.

Toch hoef dit voor beleggers geen probleem te zijn. Sterker nog; de financiële crisis van 2007 mag de wereld dan in een economische crisis hebben gestort. Er zijn investeerders geweest die naar andere cijfers keken dan de financiële autoriteiten. De kunst is dus om niet alleen te kijken en luisteren naar wat Janet Yellen zegt maar óók te zoeken naar onevenwichtigheden waar zij níet naar kijkt. Pas dan is beter te presteren dan de beleggers die luisteren naar geruststellende woorden.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een e-mail met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica Vermogensbeheer

De blogs worden geschreven door verschillende auteurs van binnen en buiten Ostrica.

One Comment

  1. […] De wijze van mentaal voorbereiden doet daar niets aan af. Beter is het daarom een rekensom en kansberekening te maken; de komende jaren stappen de Centrale Banken in de VS, Japan en de Eurozone waarschijnlijk […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s