Elke belegger is op zoek naar de gouden tip. Maar minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de tipgever. Een van de belangrijkste tipgevers in beleggingswereld –die zelfs blind gevolgd wordt door duizenden beleggers– is natuurlijk meesterbelegger Warren Buffet. Maar u kunt het natuurlijk ook dichter bij huis zoeken. Denk daarbij aan uw buurman, een familielid of een collega bij de koffieautomaat op het werk.

Vaak hebben tipgevers uit uw sociale omgeving meningen over geld verdienen, beleggen, de markt, de eurozone en de politiek (lees: politici). Zonder hun meningen te kort te willen doen, hoort u uit hun mond zelden een gouden beleggingstip. Toch kunnen ze belangrijk zijn voor uw vermogen; ze zijn namelijk een indicator van de interesses van de massa. Want als uw buren, familieleden of collega’s interesse krijgen in beleggen, is de kans groot dat u juist dán voorzichtig moet worden. De geschiedenis wijst namelijk uit dat particulieren pas gaan beleggen als de koersen geruime tijd aan het stijgen zijn. Zo steekt het individu in elkaar, wat zorgt voor veel vraag naar beleggingen (en dus oplopende koersen). Juist dat laatste is nu het geval.

Veel Amerikaanse en Europese indices staan op recordstanden of zelfs all time highs. Steeds meer experts waarschuwen dan ook voor een terugval van de koersen. Beleggers die daarop inspelen met hun beleggingen, handelen dus eigenlijk tégen de beleggende buurmannen, familieleden en collega’s in. In vaktermen worden dit de contrarians genoemd. Zij gaan er vanuit dat vermogensbeheerders tegen de markt in moeten kopen en verkopen. Dus aandelen en obligaties kópen op momenten dat verkopers de prijzen drukken en aandelen vérkopen als er kopers en geld de markt instromen. Zéker als die kopers normaal gesproken geen interesse hebben in de standen van de beurzen. Experts letten daarom op de uitstroom van het geld van professionele partijen; áls die verkopen, dan zien zij blijkbaar risico’s of betere kansen. Voor alle duidelijkheid: bij de AEX is de laatste weken sprake van een uitstroom (ook al is dat nu nog niet duidelijk te zien).

U kunt er dus vanuit gaan dat uw beleggende buurman, oom of collega prima tipgevers zijn voor een beurs met te véél kopers en te weinig vérkopers. Maar toch kunnen uw persoonlijke tipgevers een goede indicator zijn voor de groei van een zeepbel of naderende correctie in de financiële markten. Professionele bescherming van uw vermogen tegen de tipgevers is daarop het enige antwoord.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een e-mail met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica Vermogensbeheer

De blogs worden geschreven door verschillende auteurs van binnen en buiten Ostrica.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s