Het valt misschien niet op, maar de zomermaanden juli en augustus zijn voor beleggers belangrijke maanden; er ontstaan vaak trends die zich pas ná de vakantie ten volle openbaren. Dat heeft verschillende oorzaken.

Ten eerste publiceren veel bedrijven in binnen en buitenland hun halfjaarcijfers in uw vakantie. Maar u kunt gerust zijn: de meeste beursgenoteerde ondernemingen (in de VS) laten meevallende cijfers zien. Beleggen is vooruitkijken en dus is het belangrijk wat de toekomst brengt. Ook dáár is het nieuws goed, want het Internationaal Monetair Fonds heeft onlangs de economische verwachtingen naar boven bijgesteld. Doorgaans is dat goed voor de activiteiten van bedrijven en dus voor hun financiële prestaties. Toch is er in de media relatief weinig aandacht voor de bedrijfscijfers en economische verwachtingen. De kans is groot dat de financiële markten en beleggers deze cijfers na de vakantie nog eens goed gaan doorrekenen.

Een derde factor die deze zomer het sentiment bepaalt, is het beleid van de Centrale Banken. Die bereiden beleggers voor op het afbouwen van hun ruime monetaire beleid. Op deze manier worden de financiële markten voorbereid op het verminderen van de geldstroom vanuit de Centrale Banken. Dat betekent minder geld en dus stijgt de prijs (lees: rente) van geld, waaronder de euro.

Al deze factoren leiden er toe dat de belangrijkste valuta ter wereld –de Amerikaanse dollar en de euro– de laatste weken in waarde aan het veranderen zijn; de euro wordt méér waard ten opzichte van de dollar. In de praktijk betekent dit dat uw beleggingen in Amerikaanse dollars minder waard worden. U krijgt eenvoudigweg minder euro’s voor uw verkochte beleggingen in de S&P-index, de beeldbepalende Dow Jones, Amerikaanse obligaties of grondstofbeleggingen.

Intussen is de daling van de dollar dusdanig groot geworden, dat uw beleggingen in de VS flink rendement moeten gaan maken om het koersverlies nog te kunnen compenseren. Slechts beleggers die hun beleggingen beschermd hebben, kunnen rustig vakantie blijven vieren. De praktijk leert namelijk dat veel vermogensbeheerders deze bescherming niet aan hun klanten bieden. Als ze terugkomen van hun vakantie wacht hen een koude douche, die voorkomen had kunnen worden.


Vermogensbeheerder Ostrica is ruim twintig jaar actief op de Nederlandse markt en is gespecialiseerd in de combinatie van veilig beleggen met een bovengemiddeld rendement. Ons team zit  klaar om vrijblijvend uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Bel op 020-5408300 of klik op contact voor het sturen van een e-mail met uw vragen en opmerkingen. Ook kunt u een second opinion vragen voor een risico-analyse van uw huidige beleggingen, de beleggingsstrategie van uw vermogensbeheerder of de beleggingsfondsen waarin u uw geld heeft belegd.

Geplaatst door Ostrica Vermogensbeheer

De blogs worden geschreven door verschillende auteurs van binnen en buiten Ostrica.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s