Herkent u dit? U heeft uw vermogen gespreid over meerdere partijen, producten, vermogenscategorieën, maar toch heeft u het gevoel dat alles gelijkmatig met elkaar daalt en stijgt. Bij marktomstandigheden waarbij de rente daalt en de aandelenmarkten stijgen, was dit geen probleem. Maar wat als deze omstandigheden veranderen?

De dalingen op de beurzen laten zien dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Iedereen die geld in een indextracker heeft zitten, liep de afgelopen dagen forse klappen op. Ook traditionele vermogensbeheerders leden, ondanks hun actieve beheer, aanzienlijke verliezen. De winst van de eerste weken van 2018 is voor veel beleggers zelfs omgeslagen in een verlies. Duidelijk is dat de periode van rustig stijgende koersen achter ons ligt.

De experts van Ostrica gaan ervan uit dat de combinatie van economische groei en lage inflatie –het Goldilockscenario– ten einde loopt. Waarschijnlijk gaat de inflatie stijgen. Dat gaat weliswaar gepaard met meer winstcapaciteit van het bedrijfsleven, maar ook met meer beweeglijkheid op de financiële markten. Die beweeglijkheid is terug te zien in de volatiliteitsindex. Die is in lange tijd niet zo hoog geweest. De modellen van Ostrica wijzen op dalingen van -10% tot -30% waarna stijgingen kunnen volgen naar hogere toppen.

Andere omstandigheden vragen om een andere aanpak.

Beleggers kunnen dus niet meer achterover leunen; zij zullen hun vermogen actief moeten spreiden. In tegenstelling tot veel andere vermogensbeheerders, kan de strategie van Ostrica onder deze omstandigheden juist de basis voor rendement leggen. Door verschillende instrumenten in te zetten kan het vermogen namelijk beschermd worden tegen grote koersdalingen terwijl wel geprofiteerd wordt van koersstijgingen. De ervaren experts van Ostrica hedgen het geld van de klanten wanneer de markt daar om vraagt. Die bescherming gaat eraf wanneer de koersen weer stijgen. Op deze manier worden de dalen tussen de pieken –drawdown genaamd– beperkt.

Wel kunnen profiteren van de stijgingen, maar beschermd tegen de grootste dalingen, het lijkt te mooi om waar te zijn. Ostrica is een van de meeste innovatieve vermogensbeheerders in Nederland met een 20-jarig GIPS compliant track record. De kwantitatieve modellen zijn gebouwd om het vermogen ook door bovenstaande omstandigheden te loodsen en echte spreiding te realiseren. De nadruk ligt hierbij op “wat u niet verliest, hoeft u ook niet goed te maken.”

Grafiek2

Door de minnen te beperken en de plussen mee te pakken kan juist in deze onrustige markten de basis voor extra rendement worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk op te merken dat deze beschermingsstrategie alleen optimaal kan werken als het volledig gamma aan financiële producten beschikbaar is. Doordat high tech vermogensbeheerder Ostrica rechtstreeks toegang heeft tot deze instrumenten, kunnen de analisten deze strategie aanbieden aan klanten. De techniek achter de beschermingsstrategieën laat toe dat Ostrica binnen een dag actief het vermogen kan beschermen.

En belangrijker: in de opbouw van een totaal vermogen, waarbij meerdere beheerders of producten betrokken zijn, zorgt dit voor een extra spreiding. Een aanpak die maar beperkt correleert met de andere beleggingsstijlen.

Benieuwd naar onze oplossingen? Neem contact met ons op. Of meld u aan voor een van onze seminars op 15 maart (Amsterdam), 19 maart (Eindhoven) of 5 april (Rotterdam).

Banner Ostrica events

 

Geplaatst door Ostrica Vermogensbeheer

De blogs worden geschreven door verschillende auteurs van binnen en buiten Ostrica.

One Comment

  1. […] groei van uw belegde vermogen. Maar dat vergt wel een bijpassende strategie. Een die gericht is op bescherming van het belegde deel (dat nog uit gaat van de factoren uit de economische fase waar we vandaan […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s